Calendar Ortodox 12 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Cum trebuie ținut și cât durează postul Sf Petru și Pavel 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 iun 2023, 08:00

Începutul Postul Sfinților Petru și Pavel

Sursa: freepik.com

Calendar Ortodox 12 iunie 2023. Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului începe pe 12 iunie.

Calendar Ortodox 12 iunie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, unul dintre mari sfinți pusnici care a trăit în deșertul Egiptului de Sus și care a lăsat o mare amprentă asupra spiritualității răsăritene. Data de 12 iunie marchează anul acesta și începutul Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului.

Cum trebuie ținut și cât durează postul Sf Petru și Pavel 2023?

Citește și: Calendar Ortodox 11 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Obiceiuri pentru sănătate și noroc la Lăsata secului pentru postul Sf Petru și Pavel

Calendar ortodox 12 iunie 2023. Sărbătoare

Sărbătoare 12 iunie 2023. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, un mare sihastru din Egipt care a trăit în anii 350-400, este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 12 iunie. 

După ce a primit botezul, Onufrie a fost dus de tatăl său la o mănăstire, în pustia numită Ermupol a Tiveilor, pentru a crește potrivit voii lui Dumnezeu.

Și auzind de viața pustnicească a lui Ilie și a lui Ioan înaintemergătorul, Sfântul Cuvios Onufrie cel Marea a ieșit din obște și merge în desert, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om.

L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a călătorit în toată pustia, dorind să cunoască şi să scrie viaţa pustnicilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Onufrie i-a spus că a găsit în pustie pacea inimii, bucuriile rupte din bucuria cerească, rugăciunea fierbinte şi că a trăit din osteneala mâinilor sale, hrănindu-se din roadele unui smochin din apropiere.

Sfântul Onufrie a murit când încă era la el Pafnutie. 

Cât durează postul Sf Petru și Pavel 2023

Postul Sf Petru și Pavel 2023 începe în data de 12 iunie și se încheie în data de 28 iunie, înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel (29 iunie 2023), potrivit calendarului ortodox. 

Postul Sf Petru și Pavel 2023, cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului, este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a

intreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Petru și Pavel este un post ușor, fără o dată fixă, deoarece începutul lui depinde de data la care este sărbătorit Paștele. 

Postul Sâmpetrului începe de regulă în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii- Pogorârea Sfântului Duh. 

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli.

Sărbătoare 12 iunie. Ce poți să mănânci în timpul postului Sf Petru și Pavel 

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, marți și joi avem dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, avem dezlegarea la peşte şi luni, marţi, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. 

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. 

Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot fi scutiţi de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune, potrivit  condoleante.ro.