Calendar ortodox 12 mai 2021: Crestinii sarbatoresc un mare Sfânt român! Iata ce rugaciune se rosteste miercuri pentru pentru sanatate!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 11 mai 2021, 17:57

Potrivit Calendarului crestin-ortodox, in data de 12 aprilie 2021, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul, marele facator de minuni!

Biserica Ortodoxa il cinsteste in fiecare an la data de 12 mai, pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul, unul dintre cei mai importanti Sfinti ai Romaniei, mare facator de minuni. In acest an, aceasta sarbatoare crestina se praznuieste in a doua saptamana dupa Invierea Domnului si este marcata in calendarul crestin cu cruce neagra.

Cine a fost Sfantul Mucenic Ioan Valahul?

Cel care avea sa devina Sfantul Ioan Valahul s-a nascut in anul 1644, intr-o familie de crestini ortodocsi cu mare frica de Dumnezeu.

Pentru ca tara noastra se afla la acea vreme sub dominatia otomana, Ioan Valahul, la varsta de 15 ani ajunge rob la Poarta Otomana. In drumul lui spre Constantinopol, un pagan incearca sa-l cumpara pentru a-l sodomiza.
"Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!". "Ba- raspunde tanarul- stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!".

Insa Ioan Valahul incearca din rasputeri sa isi apere deminitatea si curatia sufleteasca si trupeasca si il omoara pe pagan. Insa agarenii, paznicii robilor, l-au legat in lanturi si l-au dus spre Constantinopol, la scurt timp dupa ce au aflat despre cele petrecute. Odata ajuns la Constantinopol, Ioan Valahul a fost incredintat femeii paganului pe care el il omorase. Aceasta a fost incantata de frumusetea lui Ioan si i-a promis ca daca va renunta la crestinism si la credinta in Hristos il va lua de barbat, insa tanarul Ioan a refuzat categoric.
Dupa 2 ani acesta a ajuns pe mana mana eparhului cetatii si a fost intemnitat. Dupa multe chinuri si torturi suferite, Ioan Valahul a fost ucis prin spanzurare in data de 12 mai 1662. Momentele importante din viata Sfantului Ioan Valahul au fost scrise de catre Ioan Cariofil si au fost tiparite la Venetia de catre Sfantul Nicodim Aghioritul.
In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest Mucenicul Ioan Valahul sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, la data de 12 mai.

Rugaciune catre Sfantul Ioan Valahul

In data de 12 mai, in fiecare an, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, facator de minuni si protector al celor aflati la vreme de mare suferinta sau boli. Fiind o zi de miercuri, anul acesta, credinciosii postesc, cu dezlegare la peste, deoarece ne aflam dupa Invierea Domnului si pot rosti si o rugaciune catre Sfantul Mucenic Ioan Valahul, pentru sanatate.

"Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!", potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

Citeste si: Calendar Ortodox 10 mai 2021: Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!