Calendar Ortodox 14 aprilie 2021: Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 13 apr 2021, 17:35
Calendar ortodox 14 aprilie 2021 - Sfantul Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului.
Sursa: doxologia.ro

Potrivit Calendarului Ortodox, pe data de 14 aprilie 2021, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului.

Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare la data de 14 aprilie, pe Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, alaturi de Sfantul Martin Marturisitorul, papa al Romei si Sfanta Mucenica Tomaida.
In acest an, aceste sarbatori crestin-ortodoxe se cinstesc in a cincea saptamana a Postului Mare, intr-o zi de miercuri, iar credinciosii ortodocsi respecta perioada de post si totodata se roaga mai mult.

Tot in aceasta zi, de 14 aprilie, preotii vor realiza in biserici si Denia Canonului Mare, o slujba extrem de puternica si importanta in cea de-a cincea saptamana a Postului Sfintelor Pasti.

Cine a fost Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Cel care avea sa devina Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie, s-a nascut in preajma anului 1674, in satul Gledin, judetul Bistrita-Nasaud si a primit la botez, numele de Petru.

Inca din tinerete a simtit chemarea catre viata monahala si a intrat ca frate la Manastirea Neamt, unde la varsta de 25 de ani a fost tuns ca monah, iar peste doar cinci ani acesta a fost numit staret al Manastirii Neamt, pe care a condus-o pana in anul 1704, cand a decis sa plece la Kiev. Dupa ce a locuit o perioada la Lavra Pecerska, in Ucraina, Sfantul Pahomie a revenit in tara, in anul 1706, unde a mai stat o vreme la Manastirea Neamtului si apoi a hotarat sa se retraga ca sihastru intr-o padure din munti.

Dupa o vreme, Cuviosul Pahomie a fost chemat la Episcopia Romanului, dupa moartea episcopului Lavrentie al Romanului. Astfel, Cuviosul Pahomie a fost numit Episcop al Romanului, unde a pastorit cu multa evlavie credinciosii locului pana in anul 1714, cand a decis sa se retraga din nou in pustie, in Pocrov si apoi s-a intors in Ucraina, la Lavra Pecerska, unde a decedat la data de 14 aprilie 1724.

Iar Sfintele sale Moaste sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantului Stefan din localitatea Lavra Pecerska.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peste ani, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodexe Romane, a decis la sedinta din 14-15 noiembrie 2006, ca Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledinsa fie canonizat si i s-a dat ca zi de praznuire in calendarul ortodox, ziua de 14 aprilie, iar un an mai tarziu, a avut loc proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Pahomie, Episcopul Romanului, in localitatea Gledin, din judetul Bistrita-Nasaud. Unde si in prezent se sarbatoreste cu evlavie hramul bisericii din localitatea Gledin in fiecare an, potrivit doxologia.ro

Citeste si: Calendar Ortodox aprilie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Citeste si: Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi