Calendar ortodox 14 octombrie 2022: Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Rugăciunea Sf Parascheva, ocrotitoarea la vreme de boală și necaz

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 14 oct 2022, 09:01

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Sf Parascheva, sărbătoare în calendarul creștin

Sursa: Pinterest

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin. Ce este bine să facă vineri toți creștinii români și care sunt tradițiile și obiceiurile de Sf Parascheva.

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătoare mare cu cruce roșie în calendarul creștin.

În fiecare an, la data de 14 octombrie, Biserica o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaște sfinte se află la Iași.

An de an, mii de pelerini din toate colțurile țării merg să se roage la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, sfânta ajutătoare a tinerilor și a bătrânilor, a fecioarelor și a mamelor, a bolnavilor și a săracilor. 

Ce este bine să facă vineri toți creștinii români și care sunt tradițiile și obiceiurile de Sf Parascheva! 

Citeste si: Rugăciunea care se rostește în fața moaștelor Sfintei Parascheva. Dăruiește sănătate și viață ferită de toată răutatea

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Sf Parascheva 

Calendar ortodox 14 octombrie 2022.
Sf Parascheva, sărbătoare în calendarul creștin
[Sursa: Pinterest]

Calendar ortodox 14 octombrie. Sfânta care și-a dăruit toată averea săracilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri în tradiția populară.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată mijlocitoarea celor ce au greşit, folositoarea celor asupriţi, îndreptătoarea judecătorilor răi, scăparea celor judecaţi şi osândiţi, contenire a patimilor, nesprijinitoare a celor ce caută numai folosul lor, neizbândire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, întărire a slăbănogilor, stârpitoare a răutăţilor, izvorâtoare a milostivirii. De aceea este una dintre cele mai iubite sfinte de către toți creștinii ortodocși.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. 

Sărbătoarea Sf Parascheva. Tradiții și obiceiuri la români 

Sfânta care și-a dăruit toată averea săracilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri în tradiția populară.

Sfânta Parascheva, sfântă căreia îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase, este pomenită în fiecare an la data de 14 octombrie, potrivit  calendarului ortodox.

Pe lângă o mulțime de rugăciuni grabnic ajutătoare și slujbe de pomenire și mulțumire care-i sunt adresate, în jurul Sfintei Parascheva există o serie de tradiții și obiceiuri populare, care s-au transmis din generație în generație. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Potrivit tradiției de Sf Parascheva, în gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate. 

Tradiția de Sfânta Parascheva spune că femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit, tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

Tradiția de Sf Parascheva mai spune că în această zi este bine să se dea de pomană pâine din grâul nou și must, pentru pomenirea sufletelor celor trecuți în „Lumea Neîntoarcerii”.

Cine împarte în ziua de 14 octombrie, atunci când se face prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, are belșug tot anul, potrivit obiceiului popular. 

O altă tradiție legată de Sfânta Parascheva spune că rugăciunile închinate ei, scrise pe mici pergamente și purtate la gât, sunt apărătoare de boli pentru cine le poartă. 

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce trebuie să porți la gât ca să fii ferit de boală 

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Rugăciune 

Calendar creștin ortodox 14 octombrie 2022. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea credincioșilor la vreme de boală și de necaz. 

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.