Pe data de 15 ianuarie, în fiecare an, creştinii cinstesc memoria şi viaţa Sfântului Cuvios Pavel Tebeul. Toată viaţa acestuia este legată de Sfinţii Antonie, Macarie şi Plotin, cei patru fiind mereu împreună şi căutând să îi facă şi pe alţii să vadă credinţa cea dreaptă.
Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Sfântul Pavel Tebeul este considerat primul ascet care s-a retras în "cele mai dinăuntru ale pustiei", primul pustnic.
Toate informațiile care au apărut despre viața Sfântului Pavel Tebeul sunt datorită întâlnirii pe care acesta a avut-o cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el.
Este important de reținut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc – Părintele Antonie a zis:
„Bucura-te Pavele, vasul alegerii si stalpul cel de foc, locuitorule al pustiei”, iar Pavel i-a raspuns: „Bine ai venit soare, care luminezi toata lumea, povatuitorule al celor ce se mantuiesc, gura lui Dumnezeu, care din pustie ai facut cetati si pe diavolul l-ai gonit dintr-insa”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data
Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb
Se spune că timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în fiecare zi, o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul a adus o pâine întreagă.
După ce Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele sfinte, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu el haina Sfântului Pavel cea împletita cu frunze de finic.
Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021
Sfântul Pavel ținea atât de mult la acea haină, încât o purta numai de două ori pe an.