Astăzi, 15 martie, începe cel mai aspru post din timpul anului, potrivit calendarului ortodox. În acest an, Postul Paștelui se va termina pe 1 mai. Iată care sunt interdicţiile care le sunt impuse credincioşilor în această perioadă conform tradiţiei bisericeşti şi, de asemenea, ce Sfinţi sunt sărbătoriţi astăzi.
Calendar Ortodox 15 martie 2021. Începe Postul Paștelui
În 2021, Paştele ortodox este sărbătorit pe data de 2 mai, iar Paştele catolic pe 4 aprilie.
În data de 7 martie a avut loc lăsata secului de carne (Duminica Infricosatoarei Judecati), iar duminică, 14 martie, Astfel, se mai consumă produse lactate până la Paști, potrivit calendar-ortodox.ro.
Citeste si: Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021!
Ce le este interzis creştinilor în Postul Paştelui
Postul Mare al Paştelui face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.
Nunțile și botezurile sunt strict interyise pe toată perioada Postului Paștelui. Nu se fac nunţi nici în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.
Această perioadă de post este menită să ne amintească de suferințele lui Hristos pe cruce. În această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
De asemnea, Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, în ultima săptămână din Postul Mare. Acestă perioadă mai este denumită şi Săptămâna Mare.
În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte.
Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn. Fumatul şi alcoolul sunt, de asemenea, intezise. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. În
Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică.Mai mult, aceștia trebuie să se înalte sufleteste prin rugăciune alaturi de fapte bune.
Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște). Floriile ortodoxe vor fi în 25 aprilie, iar Rusaliile ortodoxe se vor sărbători în 20 iunie.
Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 15 martie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.
Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, specific Postului Mare
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul se citeste pe fragmente, in primele patru zile ale Postului Mare, in cadrul slujbei Pavecernitei Mari. In miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare, se reciteste pentru a doua oara in perioada postului Canonul Sfantului Andrei Criteanul.
Spre deosebire de prima lectura din Postul Mare cand acest canon este impartit in patru stari citite la slujbele Pavecernitei din ziua de luni, marti, miercuri si joi din prima saptamana, in miercurea saptamanii a V-a canonul se citeste integral.
Sfantul Mucenic Agapie si cei sapte mucenici au trait in vremea imparatului Diocletian. Sfantul Mucenic Agapie sa nascut in Gaza, Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu si cei doi Alexandru, din Egipt.
Dintre mucenici doar Agapie primise botezul prin afundare in apa. Ceilalti au primit botezul sangelui. Uimiti de taria si linistea cu care crestinii primeau chinurile pentru credinta lor, inimile lor s-au inflacarat de ravna pentru Hristos si astfel, si-au legat singuri mainile si s-au infatisat inaintea ighemonului Urban, spunandu-i: "Si noi suntem crestini."
Agapie sa alăturat şi el tinerilor. El era un cetatean de vaza al cetatii, care suferise si pana atunci mult pentru Hristos. Cu totii au fost ucisi prin decapitare in anul 303.
Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru toti crestinii
Troparul Sfântului Mucenic Agapie
Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Apostol Aristobul, episcopul Britaniei;
- Sfantului Mucenic Nicandru din Egipt;
- Sfantului Mucenic Manuil Criteanul.
Citeste si: Cum se prepara sarmalele de post la Manastirea Prislop! Iata reteta maicutelor!