În fiecare an, pe data de 15 septembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, considerat ocrotitorul pompierilor.
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Sfantul Iosif cel Nou de la Partos s-a nascut in 1568, in orasul Raguza din Dalmatia.
La 15 ani, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, unde a stat cinci ani. După aceea a ajuns în Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde s-a călugărit și a primit numele de Iosif.
Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos și-a trăit ultima perioadă a vieții în România, aproape de Timișoara, unde a reușit să salveze orașul de pe Bega de un incendiu devastator. De aceea, acest sfânt este considerat ocrotitorul pompierilor.
Potrivit legendei, în momentul în care a murit, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești, iar în anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara.
Rugăciune către Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş
"Preabunule şi întru tot lăudate Părinte Iosif, păstorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă la a ta folosire şi cu rugăciune fierbinte te cheamă pe tine, grăbeşte de ne ajută şi nouă celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim pomenirea ta, stând rugător către Atotmilostivul Dumnezeu, pentru ca dreapta credinţă să se întărească şi să sporească şi toată creştinătatea să fie îngrădită şi păzită prin sfintele tale rugăciuni de certurile cele lumeşti şi de toată dezbinarea şi neînţelegerea.
Şi pentru ca Domnul Dumnezeul nostru să ne acopere şi să ne apere de tot răul: de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de încălcarea noastră de alte neamuri, de robie, de prăpădul războiului, de toate bolile şi rănile cele aducătoare de moarte şi de cumplita moarte cea prin dezlănţuirea puterilor fără de zăgaz ale firii.
Roagă pe Ziditorul tuturor, făcătorule de bine, să dea pace lumii, linişte văzduhurilor, ploaie la bună vreme, roadă îmbelşugată pământului, bunăstare poporului, înţelegere soţilor, ascultare copiilor, iubire de fii părinţilor, dragoste frăţească tuturor, îndreptare păcătoşilor, spor
duhovnicesc celor aleşi, râvnă multă către Domnul preoţilor, virtute călugărilor, înaltă înţelepciune ierarhilor şi sănătate tuturor.Iar pe noi, cei ce ne-am adunat la aceasta sfântă pomenire a ta, ne miluieşte, îndrăznitorule către Dumnezeu. Ca, prin solirea ta, cu folosinţa rugăciunilor tale şi cu harul lui Hristos Dumnezeu, viaţă lină, fără de păcat să ni se dăruiască, spre a vieţui cu bună-cuviinţă în veacul acesta şi de partea stării de-a stânga, la Înfricoşătoarea Judecată a toată lumea, să fim scutiţi, şi în partea celor de-a dreapta să ne învrednicim a fi, împreună cu toţi cei din veac bineplăcuţi
Domnului. Amin.", este rugăciunea pentru buna înțelegere în România.
Ce Sfinți mai sărbătorim astăzi, 15 septembrie
Tot astazi, facem pomenirea:
- Patimirii Sfantului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
- Sfantului Cuvios Filotei, preotul;
- Sfantului Porfirie;
- Aflarii moastelor Sfantului Acachie, episcopul Melitinei;
- Sfantului Mucenic Maxim;
- Aflarii moastelor Sfantului Mucenic Stefan;
- Sfantului Cuvios Gherasim, ctitorul Manastirii Survia;
- Sfantului Mucenic Ioan Criteanul;
- Sfantului Visarion, arhiepiscopul Larisei, facatorul de minuni.
Maine, 16 septembrie, facem pomenirea Sfintei Mucenite Eufimia.