Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Sarbatoare mare pentru crestinii care patimesc pe nedrept! Iata ce Sfant este praznuit!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 20 iul 2022, 13:20
calendar ortodox  16 ianuarie 2021. Foto(4)
Calendar crestin-ortodox 2020. Sarbatoare mare in data de 16 ianuarie 2021.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 16 ianuarie 2021 este praznuita inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru.

Biserica Ortodoxă praznuieste pe data de 16 ianuarie in fiecare an, una dintre marile sarbatori crestine pe care credinciosii ortodocsi o respecta cu multa evlavie si anume inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru.

Conform Bisericii ortodoxe, amintirea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru este o praznuire care daruieste nadejde tuturor acelora care patimesc pe nedrept in lumea aceasta inrobita de pacat, atat in propria familie, cat si in societate.

Ce anume s-a consemnat in istorie despre Lanturile cinstite ale Sfantului Petru

Sfantul Apostol Petru, numit mai inainte Simon, a fost un pescar din localitatea Betsaida, asezata pe malul nordic al lacului Ghenizaret, in regiunea Galileea. El a fost fratele mai mic al Sfantului Apostol Andrei. Mantuitorul l-a chemat printre apostolii Lui mai intai pe Sfantul Andrei, iar mai apoi a venit si fratele acestuia, Simon (Petru).


"Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan (Botezatorul) si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: Am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos)" (Ioan 1, 40-41).

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, din lucrarea intitulata "Faptele Apostolilor" (versetele 12, 1-11) aflam ca in anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnitat si legat in lanturi. Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.

Biserca ortodoxa consemneaza faptul ca Sfantul Lant a fost pastrat de credinciosii din Ierusalim, trecand de la unii la altii, pana cand Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar. Imparateasa l-a dus la Constantinopol in anul 437 sau 439. De aici, lantul cu care a fost legat Sfantul Petru, ajunge la Eudoxia, sotia lui Valentin, imparatul Occidentului. Lantul va fi depus intr-o biserica ridicata in cinstea Sfantului Apostol Petru.

Potrivit traditiei, in acesta biserica au fost aduse si lanturile cu care a fost batut Apostolul in vremea imparatului Nero.

Cântari din slujba de Vecernie a praznicului

„Să cinstim lanțul celui preamărit, întru care se dezleagă legăturile patimilor. Căci cu vrednicie se sfințește cu darurile cele negrăite ale preaînțeleptului Petru; și de la dânsul cu adevărat luând har pururea curgător, rupe și acesta cu putere dumnezeiască legăturile necazurilor; precum acela rupea legăturile greșelilor și dăruiește dezlegare de cele rele.”

„Iarăși ne ridică pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credinței, la duhovnicescul ospăț, punând înaintea noastră cinstitul său lanț, ca pe un prânz preaales, spre mângâierea celor necăjiți, și ca liman celor înviforați. Veniți toți să-L sărutăm și pe Cel ce l-a preamărit pe el, să-L rugăm: Cu rugăciunile lui, Hristoase, mântuiește sufletele noastre.”