Calendar Ortodox 16 iulie 2023, data la care Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Muceniță Iulia din Cartagina. Sf Iulia reprezintă un model de tărie și asprime a vieții, dar și de har și binecuvântare pe care sufletul aflat în nevoi îl primește de la Dumnezeu pentru răbdarea și biruința sa.
La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfintei Mucenițe Iulia și derivate ale acestuia: Iulian, Iuliana, Iulică, Iulica.
Calendar ortodox 16 iulie 2023
Sărbătoare 16 iulie 2023. Sfânta Muceniță Iulia din Cartagina este sărbătorită în calendarul ortodox în fiecare an la data de 16 iulie.
Sfânta Muceniță Iulia s-a născut în Cartagina într-o familie creștină. Pe când era tânără, Iulia a fost luată în captivitate de către persani.
Ea și-a păstrat fecioria, a ținut toate posturile și s-a rugat lui Dumnezeu.
Nu a băgat în seamă nici un îndemn al stăpânului său (păgân), de a se lepăda de Hristos și a se închina la idoli. Stăpânul ei de multe ori a voit să o piardă, dar, văzând slujirea ei credincioasă, o cruţa.
Atunci când stăpânul a mers cu mărfuri în Galia, a luat-o pe Sfânta Iulia cu el.
În drumul lor, nava a poposit pe insula Corsica. Stăpânul său a hotărât să ia parte la un festival păgân, cumpărând un viţel gras, l-a adus jertfă zeilor şi a început a se veseli mâncând, bând şi dănţuind. Văzând aceasta, Iulia a decis să rămână la bordul navei, suspinând din adâncul inimii şi plângând pentru rătăcirea şi pierzarea acelor oameni.
Citește și: Sfântul Pantelimon 2023: Este sărbătoare mare în calendarul ortodox! Pe ce dată se sărbătorește?
După ce stăpânul fecioarei s-a îmbătat și a adormit, unul din cei ce jertfeau idolilor a mers pe corabie și văzând-o pe Sfânta Iulia rugându-se cu lacrimi în ochi, a luat-o și a dus-o înaintea căpeteniei lor, zicând că aceasta îi hulește pe zeii lor păgâni.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sfânta Iulia a recunoscut în fața tuturor păgânilor că este creștină.
Aflând credința ei, păgânii i-au promis că o vor elibera din robia stăpânului său, dacă va jertfi idolilor. Sfânta le-a răspuns: „ Libertatea mea este ca să slujesc lui Hristos, Căruia-I slujesc cu conştiinţa curată, iar de rătăcirea voastră mă mâhnesc ”.
Simțindu-se jigniți, au început să o chinuie, lovind-o și chiar tăindu-i sânii. Sfânta Iulia a răbdat cu vitejie, pentru dragostea lui Hristos, toate acele cumplite chinuri.
Căpetenia păgânilor, vrând să o piardă înainte de a se deştepta din somn stăpânul ei, a poruncit ca Sfânta Iulia să fie răstignită pe cruce.
Atunci când sufletul Sfintei Mucenițe Iulia s-a desprins de trup, toți cei prezenți au văzut un înger al Domnului, lângă sfintele sale moaște. Înspăimântați, aceștia au fugit, lăsând trupul pe cruce.
Un înger al Domnului s-a arătat călugărilor aflați în mănăstirea situată pe o insulă din apropiere, spunându-le să meargă în Corsica și să coboare de pe Sfânta Cruce, trupul chinuit al Sfintei Mucenițe Iulia.
Ajungând la locul indicat, călugării au găsit astfel după cum le-a spus îngerul Domnului. Ei au luat trupul sfintei cu mare evlavie și l-au îngropat în biserica mănăstirii. După aceasta, la mormântul sfintei au început să se săvârșească vindecări minunate, scrie doxologia.ro.
Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Sf. Marii 2023: Tradiții și obiceiuri românești
Sărbătoare 16 iulie
Rugăciune către Sf Muceniță Iulia din Cartagina, sărbătorită pe 16 iulie în calendarul creștin
„O, sfântă fecioară și mucenică Iulia, adevărata urmasa a lui Iisus Hristos! Ție, ca o vrednica rugatoare înaintea Domnului, în tandrețea inimilor noastre ne rugăm: cea care stai la Tronul Preasfintei Treimi și te bucuri de fericirea nemarginita a Cerului, privește cu milă asupra noastră, care iti aducem aceste laude, și roaga-l pe Preamilostivul Domn Iisus Hristos sa ne dea pace și sănătate trupului si sufletului, prosperitate in viață, iar sfarsitul vietii sa ne fie pasnic si cu evlavie ca sa avem o moarte crestineasca si sa mostenim si noi Imparatia Cerului, slăvind impreuna cu toti sfinții Sai pe Dumnezeu Tatăl, impreuna cu Fiul Sau și cu Duhul Sfânt, in vecii vecilor. Amin.„