În fiecare an, pe data de 16 septembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Eufimia. Sfânta Eufimia era o fecioară extrem de frumoasă, de neam bun, fiica binecredincioșilor părinți Filotron Sigeliticul și Teodorosia. Din cauză că a refuzat să aducă jertfă idolilor, aceasta a fost supusă la numeroase chinuri. Însă, pentru că a refuzat să se închine idolilor, a câștigat cununa muceniciei, potivit doxologia.ro.
Cine este Sfânta Muceniță Eufimia
Sfânta Muceniță Eufimia s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). În momentul în care nu a respectat porunca dată de proconsul Pricus, cea de a aduce jertfe idolilor, Sfânta Muceniță Eufimia a fost supusă la chinuri mari.
Întrebată de ce l-a sfidat pe Pricus, Eufimia a răspuns: " Comanda împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu.
Din cauză că nu s-a supus, Eufimia a fost aruncată într-un cuptorul încins, apoi intr-o apă plină de târâtoare otravitoare. Însă, fiind însemnată cu semnul sfintei cruci, Mucenița a scăpat cu viață.
Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Sfânta Muceniță Eufimia a trecut la cele veșnice atunci când a fost aruncată la fiarele sălbatice.
Mai mult, Sfânta Muceniță Eufimia mai este prăznuită și pe data de 11 iulie, atunci când se face referire la minunea petrecută la moaștele sale.
Conform crestinortodox.ro, "pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta- in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe
amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei."Moaștele Eufimiei sunt depuse în Catedrala patriarhală "Sfântul Gheorghe" din Fanar.
Ce Sfinți se mai pomenesc pe 16 septembrie:
- Sfânta Muceniță Meletina;
- Sfânta Muceniță Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel;
- Sfinții Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila;
- Sfântul Cuvios Dorotei din Egipt;
- Sfântul Procopie Cehul;
- Sfântul Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.