Calendar Ortodox 17 aprilie 2021: Crestinii ortodocsi praznuiesc ASTAZI un mare Sfant facator de minuni!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 17 apr 2021, 11:42
Sfantul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, sarbatorit in fiecare an la data de 17 aprilie.
Sursa: doxologia.ro

Conform Calendarului Ortodox, astazi, 17 aprilie 2021, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Simeon, episcopul Persiei, mare facator de minuni.

In fiecare an la data de 17 aprilie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Simeon, episcopul Persiei. Anul acesta sarbatoarea crestina se praznuieste in a cincea saptamana a Postului Mare, iar crestinii-ortodocsi postesc in aceasta zi. Totodata in aceasta zi de sambata in Bisericile ortodoxe se savarsesc slujbe pentru pomenirea mortilor.

Cine a fost Sfantul Simeon

Potrivit doxologia.ro, Sfantul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, praznuit in calendarul crestin-ortodox pe data de 17 aprilie, s-a numarat printre crestinii care au patimit pe vremea tiraniilor si persecutiilor regelui Persiei, Sapor, intre anii 309-378.
Astfel, in primele secole dupa Hristos, crestinismul ajunsese pana in zona Mesopotamiei, spre est in Persia si spre partea de sud-est in regiunea caldeiana, unde au aparut multe comunitati de crestini, care credeau in Dumnezeu.

Sfantul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, a fost un mare aparator al crestinismului.
[Sursa: doxologia.ro]

Daca romanii nu acceptau crestinismul si ii persecutau pe adeptii crestinii, perșii ii tolerau.

Dupa Edictul de la Milan din anul 313, credinciosii crestinii au inceput să fie considerati de catre persi drept spioni ai Imperiului Roman, ceea ce a dus la persecutarea acestora. De partea persilor au trecut si slujitori ai cultului mazdeean si evreii care traiau in aceasta zona a Persiei si au incurajat mai mult inasprirea persecuțiilor impotriva crestinilor.
La acea vreme Sfantul Simeon, ajuns episcop al cetatiilor persane Ctesifon si Salic, a fost prins și a fost adus înaintea regelui Sapor, alaturi de alti doi preoti, Avdelae si Anania, deoarece erau vazuti ca aparatori ai crestinilor din acea regiune.
Desi fusese legat cu lanturi de fier, Sfantul Simeon nu numai ca nu s-a inspaimantat de furia regelui, dar a si refuzat categoric sa i se inchine, ci dimpotriva a staruit in credinta sa crestina si a continuat sa-l slujeasca pe Dumnezeu. intrebat de ce nu se inchina regelui pentru a-i indeplini poruncile asa cum o facuse pana atunci, Sfantul Simeon a sustinut ca inainte nu era adus in lanturi in fata imparatului si de aceea i se supunea, doar pentru ca era regele Persiei.

In cele din urma, dupa multe chinuri si persecutii, Sfantul Simeon si cei doi preoti, dar si cu multi crestini de rand au fost omorati prin taierea capului, pentru ca au marturisit credinta lor in Hristos si au sustinut cu indarjire valorile crestinismului.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei
Glasul al 4-lea

"Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

"Ca un soare a răsărit nouă credincioşilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârşim, Preaînţeleptilor, Sfinţiţilor Simeon şi Acachie, strigând: rugaţi pentru noi pe Cel Singur şi Iubitor de oameni.", porivit doxologia.ro  

Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună

Citeste si: Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi