Calendar ortodox 18 decembrie 2020: Sarbatoare importanta ASTAZI pentru crestini! Iata ce mare Sfant este praznuit! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 iul 2022, 09:15
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este sarbatorit pe 18 decembrie.

Potrivit calendarului ortodox, pe data de 18 decembrie este praznuit Cuviosul Daniil Sihastrul.

Biserica Ortodoxă il praznuieste în fiecare an pe data de 18 decembrie, in timpul Postului Craciunului, pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Sarbatoarea Sfantului Daniil Sihastrul este marcata in calendarul crestin-ortodox cu cruce neagra.

Cine a fost Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul a fost unul din cei mai populari Sfinți cu origini romanesti din toate timpurile, cunoscut și sub numele de "Sfântul Daniil Schimonahul" sau "Sfântul Daniil cel Nou", pentru a putea fi deosebit de Proorocul din Vechiul Testament sau de Sfantul Daniil Stâlpnicul.

Sfantul Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti. Acesta sjunge la Schitul Sfantul Lavrentie, la 6 km de Putna, locul intrarii sale in monahism. Din botez s-a numit Dumitru, iar prin calugarie s-a numit David. Dupa ce primeste marea schima, ia numele Daniil.

Mai tarziu, acesta s-a retras pe o stanca de pe malul paraului Viteul, unde a sculptat un paraclis, la care se mai vede si astazi pridvorul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot in piatra, care i-a fost chilie.

Potrivit traditiei populare, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfantului Stefan cel Mare ca va urca pe tronul de domnie al Moldovei. Conform spuselor cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a indemnat pe Stefan Voda sa continue lupta impotriva turcilor si tot de la el a venit si indemnul de a construi Manastirea Putna.

La mănăstirea Putna se găsește și acum degetul cu care sfântul Daniil Sihastrul i-a arătat lui Ștefan cel Mare unde să ridice sfântul lăcaș

Nu se stie cu exactitate data trecerii sale la cele vesnice. A fost inmormantat in partea sudica a pronaosului bisericii Manastirii Voronet. Pe piatra de mormant asezata de Sfantul Voievod Stefan, sta scris: "Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimnicul Daniil."
Hotararea sinodala de "canonizare" s-a luat la 20 iulie 1992, randuindu-se ca el sa fie praznuit in fiecare an, pe 18 decembrie.

"Cuvantul insusi de sihastru vine de la isihastirion care inseamna locul unde traiau cei care voiau sa se linisteasca.

Ce inseamna aceasta liniste? Inseamna pacificarea patimilor, a gandurilor, a cuvintelor si a comportamentului prin lucrarea rugaciunii. Nu este vorba de o liniste intr-o comoditate de tip modern. Linistirea in isihie nu era un fel de meditatie de tip asiatic sau modern, ci era o nevointa in rugaciune pana la sfintirea profunda a constientului si a subconstientului, a sufletului si a intregii fiinte omenesti, sfintirea gandurilor si a simturilor si sfintirea relatiei cu Dumnezeu si cu semenii", a explicat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel intr-o predica.

Rugăciunea lui Daniil Sihastrul vă scapă de boli și neputințe

Sfantul Daniil Sihastrul a fost cinstit drept un mare Sfânt încă din viață. Minunile săvârșite de-a lungul vieții, de la vindecarea unor boli grave la diferite alte neputințe, au făcut ca Daniil Sihastrul să fie considerat Sfânt încă din timpul vieții sale, dar si dupa trecerea sa la viata vesnica.

Rugaciunea catre Sfantul Daniil Sihastrul poate fi inchinata ori de cate ori viața vă pune la grea încercare și veți vedea cum miracolele se intampla.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

"V iață îngerească ai petrecut pe pământ, Sfinte Daniil, chip și pildă făcându-te ucenicilor tai. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil, de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugarilor.

Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, taberele diavolilor le-ai îndepărtat, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără prihană ai urmat. Îndrăznire având către Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre. Împlinind voia lui Dumnezeu pe pământ şi încingându-te cu armele Duhului, Cuvioase, ai biruit toate ispitele diavolului, care neîncetat dau război sufletelor noastre.

Având multă râvnă dumnezeiască, din tinereţe ai părăsit casa părintească şi ai îmbrăţişat viaţa călugărească, nevoindu-te în ascultare, curăţie şi sărăcie de bună voie, împodobindu-ţi sufletul cu fapte bune. Ucenic al Sfântului Leontie de la Rădăuţi fiind, nevoinţelor lui ai urmat, Cuvioase Părinte Daniil, înmulţindu-ţi ostenelile şi silindu-ţi firea, prin harul lui Dumnezeu, pentru a dobândi cele veşnice. În suspinuri ziua şi noaptea ai petrecut, Cuvioase, gândind la ceasul cel înfricoşător al Judecăţii; cu postul şi cu privegherea trupul ţi l-ai vestejit şi, prin smerenia ta, ai surpat viclenia diavolului. Sfintele tale moaşte de la Voroneţ s-au făcut izvor nesecat de vindecări celor credincioşi şi ocrotire de multe primejdii, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu.

De Dumnezeu cinstitorule Sfinte Părinte Daniil, tu, precum zice proorocul, cu lacrimi ai udat pământul şi n-ai dat somn ochilor tăi, nici genelor tale dormitare, arătând dorul inimii înflăcărate către Hristos, pe care L-ai iubit din copilărie. Drept aceea te-ai făcut pildă călugărilor şi ai săvârşit tot felul de fapte bune. Deci, mult lăudate părinte, cu rugăciunile tale, cere de la Dumnezeu să dea lumii pace, Bisericii unire şi nouă mare milă. Amin!"

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Glasul al 8-lea:
Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; și luptând, ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii se bucură, Preacuvioase Părinte Daniile, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Glasul al 3-lea:
Viață îngerească ai petrecut pe pământ, chip și pildă făcându-te ucenicilor tăi. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugărilor.

Si tot astazi, 18 decembrie 2020 se face pomenirea: Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe, sotia lui, si a celor impreuna cu ei: Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin si Marcu; Sfantului Mucenic Eviot; Cuviosului Flor, episcopul Aminsului; Sfintilor Mucenici Foca si Ermil; Sfintilor Mucenici Zaheu, diaconul, si Alfie, citetul; Sfintei Sofia; Cuviosului Mihail Sincelul, marturisitorul; Sfantului Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2020. Iata ce sarbatori importante urmeaza pentru credinciosii crestin-ortodocsi in ultima luna a anului!

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020