Biserica Ortodoxă il praznuieste în fiecare an pe data de 19 decembrie, in timpul Postului Craciunului, pe Sfântul Mucenic Bonifatie. Pentru ca ne aflam la doar o saptamana distanta de Sarbatoarea Nasterii Domnului, crestinii ortodocsi nu mai au dezlegare la peste pe 19 decembrie, cand este cinstit Sfântul Mucenic Bonifatie, considerat de catre biserica ortodoxa, drept mare facator de minuni, care ii ajuta pe cei căzuți în patima beției și a altor patimi trupești.
Cine a fost Sfântul Mucenic Bonifatie
Sfantul Bonifatie a trait pe vremea imparatului roman, Diocletian. A fost robul unei femei bogate, Aglaia, fiica proconsulului Romei. Potrivit Sinaxar-ului, aflam ca acesta traia in pacate trupesti cu stapana sa si suferea de patima betiei.
Ni se dezvaluie acest detaliu nu spre defaimare, ci pentru a ne descoperi cum pacatosul devine mucenic al lui Hristos, mai tarziu, cand ajunge sa sa caiasca.
Se spune ca la un moment dat, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: "Mergi in Rasarit, unde marturisesc Sfintii, ca sa-mi aduci moaste de Mucenici, pentru a le avea ajutor si de sufleteasca mantuire."
Odata ajuns in fata dregatorului, Bonifatie a marturisit ca este crestin. Pentru aceasta marturisire, a fost spanzurat cu capul in jos, impuns cu trestii ascutite pe sub unghii, i s-a dat plumb topit pe gura, a fost bagat cu capul in jos intr-o caldare plina de smoala ce fierbea, dar din toate a iesit nevatamat.
Atunci dregatorul a poruncit sa i se taie capul. Iar Sfantul Bonifatie, dupa ce s-a rugat, si-a plecat capul si a fost taiat.Trupul Sfantului Bonifatie a fost rascumparat cu multi bani de Aglaia si a fost inmormantat in apropiere de Roma. Mai tarziu, Aglaia va zidi o biserica mare in memoria lui Bonifatie, chiar in mijlocul Romei, in care a mutat moastele acestuia.
Troparul Sfântului Mucenic Bonifatie
Glasul 4
"Mucenicul tău. Doamne, Bonifatie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule."
Condacul Sfântului Mucenic Bonifatie
Glasul 4
"Arătatu-Te-ai astăzi...
Jertfă fără de prihană te-ai adus pe tine de voie, Celui rânduit a Se naşte din Fecioara pentru tine, Sfinte purtătorule de cunună, Înţelepte Bonifatie."
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rugăciune către Sfântul Mucenic Bonifatie
Rugăciune puternica inchinata către Sfântul Mucenic Bonifatie pentru cei căzuți în patima beției și în alte patimi trupești:
"O, mult pătimitorule și întru tot lăudate Mucenice Bonifatie! La acoperământul tău alergăm acum: rugăciunile noastre, ale celor ce te lăudăm, nu le lepăda, ci cu milostivire auzi-ne. Vezi pe frații și pe surorile noastre care de greaua neputință a beției sunt ținuți și pentru aceasta cad de la Maica lor, Biserica lui Hristos, și de la mântuirea veșnică.
O, Sfinte Mucenice Bonifatie! Atinge-te de inima lor cu harul cel dat ție de la Dumnezeu, degrabă scoală-i din căderile păcătoase și la mântuitoarea înfrânare adu-i pe ei. Roagă-L pe Domnul Dumnezeu, pentru Care ai pătimit, ca iertându-ne nouă greșelile noastre să nu întoarcă mila Sa de la fiii Săi, ci să întărească întru noi trezvia și întreaga înțelepciune, să ajute cu dreapta Sa celor ce au făcut mântuitorul legământ al trezviei ca să-l păzească ziua și noaptea până întru sfârșit, întru El priveghind, și întru El să dea răspuns bun la Judecata cea Înfricoșată.
Primește, bineplăcutule al lui Dumnezeu, rugăciunile mamelor ce varsă lacrimi pentru copiii lor, ale femeilor cinstite care se tânguiesc pentru soții lor, ale copiilor orfani și sărmani părăsiți de către bețivi, ale celor care la icoana ta cădem, și să ajungă această plângere a noastră la Scaunul Celui Preaînalt, ca tuturor cu ale tale rugăciuni să ne dăruiască sănătatea și mântuirea sufletelor și trupurilor, iar mai vârtos Împărăția Cerurilor. Acoperă-ne și ne păzește de vânarea celui viclean și de toate cursele vrăjmașului; în ceasul ieșirii noastre, ajută-ne să trecem fără împiedicare prin vămile văzduhului și cu rugăciunile tale ne izbăvește de osânda cea veșnică.
Roagă-L pe Domnul să ne dăruiască dragoste nefățarnică și neclintită de Patria Cerească înaintea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți ai Sfintei Sale Biserici, ca să ne acopere mila lui Dumnezeu în nesfârșiții veci ai vecilor. Amin."
Tot in ziua de 19 decembrie se face pomenirea: Sfintilor Mucenici Ilie, Prov si Ares; Sfintilor Mucenici Timotei si Polieuct; Sfintilor Eutihie si Tesalonica si a celor impreuna cu ei, 200 de barbati si 70 de femei; Sfantului Ierarh Grighentie; Sfantului Mucenic Trifon; Sfintei Cuvioasei Aglaia.
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020