Conform Calendarului Ortodox 2021, anual, pe data de 19 februarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfintii Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia. De asemnea, tradiția ordotoxă în celebrează astăzi și pe Sfanta Mucenita Filoteia din Atena, Sfintilor Mucenici Maxim, Teodot, Isihie si Asclepiodota, Sfantului Cuvios Conon, Sfantului Cuvios Ravula și Sfintii Cuviosi Marturisitori Evghenie si Macarie.
Viața Sfinților Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfina
Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia lui Apfia au trăit în timpul domniei împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop ăn cetatea Colose, din Frigia. Sfântul Filimon a fost cel care l-a convertit la creștinism de Sfântul Apostol Pavel. Casa lui era un refugiu unde creștinii vremii se adunau pentru a participa la rugaciunea comună. Sfânta Apfia, soția lui Filimon, era cea care se ocupa de organizarea acestor rugaciuni comune, în casa ei.
În timpul unei serbari păgâne din Colose, închinată zeiței Artemida, Arhip, Filimon si Apfia au fost prinși în biserică de pagani, și duși înaintea ighemonului Artocles. După ce Arhip a refuzat să se închine idolilor a fost ingropat până la brau ți ucis cu pietre. Sfinții Filimon si Apfia au fost, de asemenea, supuși la multe chinuri și, într-un final, uciși pentru credința lor.
Troparul Sfantului Apostol Arhip
Există și o rugăciune specială, închinată Sfântului Arhip, pe care credincioșii o spun cu ocazia acestui praznic. Textul troparului poate fi găsit mai jos:
”Apostole Sfinte, Arhip, roaga-L pe milostivul Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre.”
Citeste si: Cum va fi vremea de Paște 2021
Viața Sfanta Mucenita Filoteia din Atena
Tot in aceasta zi se face si pomenirea cuvioasei maici Filoteia din Atena.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Mucenița Filoteia s-a nascut la Atena, în anul 1522. Nașterea ei a fost rodul rugăciunilor părinților Syriga si Angelos Benizelos. Ea a primit la botez numele Revula. După trei ani de căsătorie, a rămas văduvă, și s-a decis să intre in monahism.
Ea a înfiintat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintai Chemat, care a adapostit crestinii care au refuzat să lepede credința în Hristos și urmau a fi uciși.
Maica Filofteia a fost bătută de turci și amenințată cu moartea în cazul în care nu va renunța la credința sa în Hristos.In ajunul praznicului Sfantului Dionisie Areopagitul, a fost torturata de turci și lasata din mainile lor mai mult moarta decat vie. Surorile manastirii au luat trupul insangerat al sfintei mucenite si l-au dus la Kalogreza. Acolo, surorile manastirii, indurerate, au facut trecerea ei catre cele vesnice la 19 februarie 1589.
Citeste si: Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților
Ce alți Sfinți sărbătoresc creștinii pe data de 19 februarie
Tot astazi, 19 februarie, se face pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Maxim;
- Teodot, Isihie si Asclepiodota;
- Sfantului Cuvios Conon;
- Sfantului Cuvios Ravula;
- Sfintilor Cuviosi Marturisitori Evghenie si Macarie;
Citeste si: Moșii de iarnă 2021: Pe ce dată pică pomenirea morților. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților