Potrivit Bisericii Ortodoxe, in fiecare an, la data de 19 mai, este praznuit Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei, unul dintre cei mai mari mucenici ai crestinismului. Pentru ca in acest an, sarbatoarea a picat intr-o zi de miercuri, in cea de-a treia saptamana dupa Sfintele Pasti, credinciosii au astazi dezlegare la peste si astfel, pot consuma alimente de post dar si mancaruri din peste. Totodata fiind o zi de miercuri, crestinii pot inchina rugaciuni Sfantului Patrichie, Episcopul Prusiei.
Cine a fost Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei
Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Patrichie a trait in primul secol dupa Hristos, in cetatea Prusa din zona Asiei. Acesta s-a dedicat vietii monahale inca din tinerete si peste ani a ajuns episcopul cetatii Prusa, acolo unde a aparat si a raspandit religia crestina si credinta in Iisus Hristos, incercand din rasputeri sa converteasca din ce in ce mai multi locuitori la crestinism.
"Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!", a spus Sfantul Patrichie, fara sa isi piarda credinta in Dumnezeu.
Insa acesta a iesit nevatamat, iar apele fierbinti i-au oparit doar pe paganii care l-au aruncat pe Sfantul Patrichie.
Astfel, ighemonul Iulie a poruncit soldatilor sai sa-l scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-l decapiteze.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Troparul Sfântului Mucenic Patrichie
Glasul 4
"Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule."
Condacul Sfântului Mucenic Patrichie
Glasul 4
"Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.",
Tot astazi mai sunt praznuiti si Sfintul Memnon; Sfantul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei; Sfantul Mucenic Arolot; Sfanta Chiriachi; Sfanta Mucenita Teotimi.
Citeste si: Când nu se fac botezuri în 2021. Verifică înainte în calendar
Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște