Calendar ortodox, 19 septembrie 2020. Dezlegare la ulei și vin

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 18 iul 2022, 22:55
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 19 noiembrie. Dezlegare la ulei și vin. Pe data de 19 noiembrie este prăznuit Sfântul Proroc Avdie.

Ce sfinți sun prăznuiți pe 19 noiembrie în calendarul creștin ortodox.

În calendarul creștin ortodox al zilei de 19 noiembrie sunt pomeniți o serie de sfinți, și anume, Sfântul Prooroc Avdie (Abdia), Sfântul Mucenic Varlaam, Sfântul Mucenic Azi, făcătorul de minuni. De asemenea, în   calendarul creștin ortodox al zilei de 19 noiembrie, în plin post al Crăciunului, este dezlegare la ulei și la vin.

Dezlegare la ulei și vin

În Postul Crăciunului, credincioșii respectă cu strictețe datina și tradiția.

În cele 40 de zile, creștinii vor posti de carne, brânză și ouă, în timp ce miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, creștinii pot consuma untdelemn și vin.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Varlaam

Sfântul Mucenic Varlaam era din Antiohia Siriei. În vârstă fiind, acesta a fost prins pentru mărturisirea numelui lui Iisus Hristos şi adus la judecată înaintea păgânului voievod.

Acolo, acesta a fost silit să aducă jertfă idolilor, dar pentru că nu a dorit să se supună, a suferit multe răni şi a fost suspus la munci grele. A fost bătut fără milă, după care l-au dus să se închine la idoli. A ținut mâna peste jertfelnicul cu foc aprins, a ţinut în mina cărbuni aprinşi cu tămâie, ca doar să arunce peste jertfelnicul necuraţilor idoli. Căci credeau că mucenicul, neputând a suferi să ţină în mina cărbunii cei aprinşi, îi va arunca împreună cu tămâia înaintea idolilor.
Și-a dat sufletul, astfel, pentru Hristos.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pomenirea Sfântului Mucenic AZI, făcător de minuni

Sfântul Mucenic Azi Acesta a trăit pe vremea împăratului Diocleţian. Despre acesta se știe că își petrecea viața în pustietate, făcând vindecări și minuni.

Tot pe 19 noiembrie sunt prăznuiți și sfinții Prooroc Avdie, Sfinţiii o sută cincizeci de ostaşi, care de sabie s-au săvârşit, sfintele femei, soţia şi fiica eparhului, care prin sabie s-au

săvârşit, sfinţii doisprezece ostaşi, care de sabie s-au săvârşit, Sfântului Mucenic Agapie, care s-a săvârşit fiind sfâşiat de fiare, Sfântului Mucenic Iliodor, cel din Maghido a Pamfiliei.