Duminica Floriilor, una dintre cele mai mai sărbători ale anului, se apropie cu pași repezi. Până atunic, însă, pe 20 aprilie este sărbătorit Sfântul Teotim Episcopul Tomisului, marcat cu cruce neagră în calendarul ortodox. Iată cine a fost Sfântul Teotim, episcopul Tomisului.
Calendar ortodox, 20 aprilie 2021: Sfantul Teotim, episcopul Tomisului
Sfântul Teotim a trăit pe vremea marilor Părinți ai Bisericii, în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. El a devenit episcop prin anul 390 și a luptat împotriva păgânismului.
Sfântul Teotim a lăsat în urmă multe învățături bune cu privire la sufletul omenesc. el i-a sfătuit pe oameni să se elibereze de griji, să-și lase sufletul liber, spre Dumnezeu, în loc să își murdărească sufletul cu răutate.
„În mintea tulburată și plină de griji nu se află niciun gând frumos și nu se revarsă peste ea harul lui Dumnezeu. A ajunge la desăvârșirea sufletului înseamnă a-l elibera de griji, căci datorită grijilor se nimicește. Este, într-adevăr, lucru neevlavios, să porți grijă toată viața numai de cele trupești și să nu te îngrijești deloc de cele viitoare”.
Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună
Rugaciuna Sfantului Teotim, episcopul Tomisului
Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teotim, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.
Tot in aceasta zi se face pomenirea:
- Preacuviosului Teodor Trihina;
- Sfintilor mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona si Antonin;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- Sfantului mucenic Anastasie al Antiohiei.;
- Sfantului apostol Zaheu;
- Preacuviosului Atanasie care a zidit Manastirea Meteora;
- Preacuviosului Iosaf, ce a sihastrit impreuna cu pomenitul cuvios Atanasie din Meteora;
Citeste si: Când pică în 2021 Paștele Blajinilor
Duminica Floriilor, sărbătorită pe 25 aprilie
Gospodinele au început deja pregătirile pentru Florii și fiind dezlegare la pește, preparatele din acestă zi pot conține și carne.
Tradiția spune că de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş și se scoare la aerisit zestrea.
La miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă și se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Cu ce rămâne se udă rădăcina unui păr, pentru ca băieţii să se uite după ele ca după un copac înflorit.