Calendar Ortodox 20 decembrie 2022: Zi de mare sărbătoare! Ce e bine să faci începând de marți și până la Odovania Praznicului Naşterii Domnului

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 19 sep 2023, 01:15

Sărbătoare calendar ortodox 20 decembrie 2022

Sursa: Basilica.ro

Ce sărbătoare este marți în calendarul creștin ortodox 20 decembrie 2022. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Înainteprăznuirea Nașterii Domnului.

Sărbătoare calendar ortodox 20 decembrie 2022. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește marți Înainteprăznuirea Nașterii Domnului.

Tot marți, Biserica face prăznuirea Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, ucenic al sfântului apostol Petru care a murit în timpul persecuției împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian.

Rugăciunea pe care este bine să o rostească toți credincioșii începând de marți și până Odovania Praznicului Naşterii Domnului! 

Citește și: Calendar Ortodox 19 decembrie 2022: Ce sărbătoare este luni? Rugăciunea de mare ajutor la vreme de necaz și supărare

Sărbătoare calendar ortodox 20 decembrie 2022. Înainteprăznuirea Nașterii Domnului 

Înainteprăznuirea Nașterii Domnului, sărbătoare marți în calendar creștin ortodox 20 decembrie 2022. 

Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, toate sărbătorile împărătești (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit preserbare, înainte-serbare sau înainte-prăznuire.

Ele au, de asemenea, și o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numită după-serbare sau după-prăznuire.

Prin aceste perioade de pregătire și de prelungire, sărbătorile mari sunt ca soarele care, înainte de a răsări el însuși, își trimite razele, iar după ce apune, lumina lui stăruie încă pe culmi. Ziua cea dintâi a înainte-serbării se numește începutul sărbătoririi, iar ziua ultimă a după-serbării se numește, cu un termen slavon, odovania, adică sfârșitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii, scrie basilica.ro

Calendar creștin ortodox 20 decembrie 2022. Sf Ignatie Teoforul 

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, sărbătoare calendar ortodox 20 decembrie 2022. 

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la această dată pe Sfântul Ignatie Teoforul, sfânt mucenic care a murit în timpul persecuției împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian . 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

A fost ucenic al sfântului apostol Petru și, împreună cu sfântul Policarp, episcop de Smirna, ucenic al sfântului apostol și evanghelist Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parților, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung și a văzut că nu poate fi întors de la credința în Iisus Hristos. De aceea a fost chinuit și în felurite chipuri; dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostași, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice.

În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetățile prin care trecea și se ruga să fie mâncat de fiare, „ca să ajung, spunea el, pâine curată lui Dumnezeu”. În Roma a fost aruncat în arena circului și a fost sfâșiat de leii sloboziți asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creștinii și le-au dus în Antiohia, dându-le fraților, ca un dar dorit.

Aceștia le-au așezat cu toată cinstea în pământ, scrie  orthodoxwiki.ro.   

Ce este Odovania Praznicului Naşterii Domnului 

În Biserica Ortodoxă, pe 31 decembrie este sărbătorită Odovania Praznicului Naşterii Domnului.

Durata pre-serbării și a după-serbării praznicelor împărătești variază după gradul lor de importanță și după poziția pe care o au în cadrul anului bisericesc, fiind la unele mai lungă, iar la altele mai scurtă, după cum ne arată cărțile de slujbă (Mineiele, Triodul şi Penticostarul). Astfel, pre-serbarea Naşterii Domnului ţine cinci zile, începând de la 20 decembrie, iar după-serbarea aceluiaşi praznic ţine şase zile, sfârşindu-se la 31 decembrie, când este odovania praznicului.

Mineiul pe luna decembrie precizează că sâmbătă se cântă la Utrenie slujba din ziua praznicului Naşterii Domnului şi se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Obiceiul de a prelungi sărbătorile mari pe anumite perioade e moștenit în cultul ortodox din cultul Vechiului Testament, în care sărbătorile Azimilor, ca și altele (sărbătoarea Corturilor, sărbătoarea sfinţirii templului), se prăznuiau câte şapte zile la rând. În creştinism, prima manifestare de acest fel o întâlnim la împăratul Constantin cel Mare, cu prilejul festivităţilor sfinţirii basilicilor din Ierusalim şi din Tir (13 sept. 335), sfinţire a cărei aniversare se serba în fiecare an, câte şapte zile la rând, multă vreme după aceea, sub denumirea de sărbătoarea înnoirilor, potrivit basilica.ro. 

Citește și: Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise în ziua Sf Ignatie Teoforul

Calendar ortodox marți, 20 decembrie 2022. Rugăciune 

Rugăciunea pe care este bine să o rostească toți credincioșii începând de marți și până Odovania Praznicului Naşterii Domnului! 

„Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea. Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră.

Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele.

Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”