Calendar Ortodox 20 decembrie: Sarbatoare importanta pentru crestini! Ce mare Sfant este praznuit in aceasta zi!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 iul 2022, 10:50
Sfantul Ignatie Teoforul este sarbatorit in fiecare an, pe 20 decembrie.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 20 decembrie se sarbatoresc Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului si Sfantul Igantie Teoforul.

Biserica Ortodoxă praznuieste pe 20 decembrie in fiecare an, doua sarbatori crestine de mare importanta pentru crestini, in timpul Postului Craciunului, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului si Sfantul Igantie Teoforul. In acest an sarbatorile sunt intr-o zi de duminica.

Cine a fost Sfantul Ignatie Teoforul

Sfantul Ignatie Teoforul a trait intre anii 35-107 si se crede ca a fost sirian de origine si ca, inainte de convertirea sa la crestinism, ar fi fost pagan si mare persecutor al crestinilor.


Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia. Insa acesta a suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). A fost arestat, impreuna cu alti crestini, in timpul persecutiei din Antiohia si pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, in amfiteatrul de la Roma. In timpul domniei lui Heraclie, imparatul Bizantului, moastele Sfantului Ignatie Teoforul au fost duse la Roma si se afla acolo, in Biserica Sfantului Clement.

Numele de Teoforul are doua semnificatii: cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poarta pe Dumnezeu. Potrivit acestei interpretari, Igantie a fost copilul pe care Hristos l-a dat ca pilda de smerenie Apostolilor: "Si chemand la Sine un prunc, l-a pus in mijlocul lor si a zis: Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor.

Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare in Imparatia cerurilor". (Matei 18, 2-4)

Iar cel de-al doilea mod de interpretare isi are radacina in traditia care ni-l prezinta pe Igantie ca avandadu-L in inima pe Hristos. Acest fapt a fost descoperit in momentul in care a fost sfasiat de lei. Animalele nu i-au mancat inima, iar in interiorul inimii acestui martir se puteau vedea literele care formau cuvantul Teoforul, adica de Dumnezeu purtatorul.

Rugaciune catre Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

Iată ce rugăciune poate fi rostita pentru iertarea păcatelor în Postul Crăciunului, duminica, 20 decembrie 2020:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Îți mulțumesc Ție, Domnul și Dumnezeul meu, pentru toate cele ce se săvârșesc asupra mea! Îți mulțumesc Ție pentru toate suferințele și ispitele pe care Tu mi le-ai trimis spre curățirea și vindecarea sufletului și a trupului meu, care au fost pângărite și rănite de păcate! Miluiește și mântuiește acele unelte pe care le-ai folosit pentru lecuirea mea, pe acei oameni care mi-au adus jigniri. Binecuvântează-i pe ei în veacul de acum și în cel ce va să fie! Socotește-le lor drept virtute ceea ce au făcut pentru mine! Dă-le lor dintru vistieriile Tale cele veșnice răsplată îmbelșugată.

Ce Ți-am adus eu Ție? Oare vreo jertfă bineplăcută? Eu Ți-am adus doar păcate, doar călcări ale dumnezeieștilor Tale porunci. Iartă-mă, Doamne, iartă-mă pe mine, cel vinovat înaintea Ta și înaintea oamenilor! Iartă-mă pe mine, cel fără de răspuns! Dăruiește-mi să mă încredințez și întru adevăr să cunosc că sunt păcătos! Dăruiește-mi să mă lepăd de îndreptățirile cele înșelătoare!

Dăruiește-mi pocăință! Dăruiește-mi blândețe și smerenie! Dăruiește-mi dragoste către aproapele, atât către cei prin care Tu mă mângâi, cât și către cei care mă ocărăsc! Dăruiește-mi răbdare întru suferințele mele! Omoară-mă pentru lume!
Taie de la mine voia mea cea păcătoasă și sădește în inima mea voia Ta cea sfântă, ca numai pe aceasta să o împlinesc cu faptele, cu cuvintele, cu gândurile și cu simțurile mele. Ție Ți se cade slavă pentru toate! Ție Unuia Ți se cuvine slava! Singura mea avere este rușinarea feței și tăcerea buzelor! Stând înaintea feței Judecății Tale întru stricăcioasa mea rugăciune, nu găsesc întru mine nici un lucru vrednic, ci din toate părțile sunt cuprins de mulțimea nenumărată a păcatelor mele, ca de un nor des și ca de o pâclă, având numai această singură mângâiere în sufletul meu: nădejdea întru mila și bunătatea Ta nemărginită. Amin"

Tot astazi, serbam Inaintepraznuirea nasterii Domnului si face pomenirea: Sfantului Ioan din Kronstadt; Cuviosului Filogonie, patriarhul Antiohiei; Sfintilor Mucenici Evghenie si Macarie; Sfantului Mucenic Ioan din insula Thassos.

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2020. Iata ce sarbatori importante urmeaza pentru credinciosii crestin-ortodocsi in ultima luna a anului!

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020