Biserica ortodoxa il praznuieste in fiecare an la data de 20 februarie, pe Sfantul Leon, episcopul Cataniei. Acesta a fost un mare sustinator al crestinismului si mare iubitor de Dumnezeu, care a făcut tot ce a putut pentru a scoate la iveală oamenii răi, ce nu-i aduceau slavă Celui de Sus. Sfantul Leon este un mare făcător de minuni și vindecător de boli grave.
Cine a fost Sfantul Leon, Episcopul Cataniei
Sfântul Leon a fost episcopul Cataniei, din insula Sicilia, in timpul imparatului Heraclie (intre anii 641-668) si avut un rol crucial pentru crestinism la acea vreme. Acesta era un mare iubitor de Dumnezeu si a pastorit cu mare har si credinta, ajutand neincetat oamenii saraci si grav bolnavi.
Sfantul Leon a fost considerat de Biserca crestina drept un mare facator de minuni si tamaduitor de boli grele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sfantul Leon porunceste prinderea vrajitorului si aducerea lui in piata publica, unde se facuse un foc mare. Aici, Sfantul Leon va intra in foc impreuna cu vrajitorul Eliodor. Sfantul va iesi din foc nevatamat, in timp ce vrajitorul va arde complet in flacari.
Dupa moartea sa, moastele Sfantului Leon au fost asezate in Biserica "Sfanta Lucia“ din Catania, pentru a putea fi in continuare cinstite de catre credinciosii care merg sa se roage.
Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini
Rugaciune catre Sfantul Leon, Episcopul Cataniei
Crestinii ortodocsi care se afla la vreme de mari necazuri in familie, sau sufera de boli grave, se pot ruga cu staruinta si slava catre Sfantul Leon, care se spune ca trimite grabnic ajutor credinciosilor.
"Sfinte Leon, iubitorule şi moştenitorule al celor cereşti, care te-ai arătat leu cu adevărat şi ai nădăjduit ca un leu nebiruit! O! împărate, preastăpînitor al patimilor şi al vrăjmaşilor tirani, lucrătorule, care ai spăimîntat ceata ereticilor ca pe nişte vulpi viclene şi cu rîvnirea împărătească, de leu, ai gonit-o departe, iar pe poporul dreptcredincioşilor l-ai adunat şi l-ai întărit cu dogme tari şi învăţături preaînţelepte. Cel ce ai fost puternic în lucru şi în cuvînt şi ai strălucit în amîndouă, ca un soare, tuturor marginilor; cel ce cu semnele şi minunile cele mai mari ai covarşit nu numai pe proorocii de demult, dar te-ai întrecut şi cu cei dintîi şi mai mari apostoli. O! păstorule ales de Dumnezeu, luminătorule aprins cu foc dumnezeiesc şi robule al lui Dumnezeu, următor de Hristos, pedepsitorule al celor fără de minte, pierzător al diavolilor şi rugător preafierbinte al celor ce nădăjduiesc la tine; primeşte cu dragoste şi milostivire ca un părinte iubitor de fii, aceste cereri care ţi se aduc cu multă dorinţă din minte şi din limbă neiscusită; dăruieşte credincioşilor pace, linişte, sănătate şi veşnică mîntuire a sufletelor şi tuturor celor ce săvîrşesc sfinţită pomenirea ta. Să nu încetezi a cere de la Dumnezeu ca să le dea cele ce sînt de folos, izgonire de patimi, izbăvire de ispite, însănătoşire de boli şi dobîndire a tuturor bunătăţilor; iar în veacul ce va să vie, să ne învrednicim împărăţiei cereşti şi fericirii celei veşnice, în Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, stăpînirea, cinstea şi închinăciunea, împreună cu Tatăl şi cu Sfîntul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."
Biserica otodoxa ii pomeneste tot in ziua de 20 februarie si pe alti Sfinti in calendarul crestin, precum:
-Sfântului Mucenic Sadoc și a 128 de Sfinți care au murit împreună cu dânsul;
-Sfântului Agaton, episcopul Romei;
-Sfântului Cuvios Visarion;
-Sfântului Cuvios Chindiu, episcopul Pisidei;
-Cuviosului Plotiu.
Citeste si: Calendar Ortodox 19 februarie 2021. Care sunt Sfinții prăznuiți în această zi!