Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 20 ianuarie, în fiecare an, creştinii cinstesc memoria şi viaţa Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, care fost un exemplu de credință. Sarbatoarea este trecut in calendarul crestin-ortodox cu cruce neagra.
Si tot in aceasta, de 20 ianuarie, Biserica ortodoxa ii mai praznuieste si pe Sfintii Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid; Sfintii Mucenici In, Pin si Tim; Sfantul Petru Vamesul; Sfinta Mucenita Ana; Sfintii Mucenici Tira si Agni; Evlaviosul Imparat Leon cel Mare din Tracia; Sfantul Mucenic Zaharia.
Cine a fost Sfantul Cuvios Eftimie cel Mare
Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut la Melitene în Armenia în anul 377. Nașterea sa a fost un eveniment pentru care părinții săi Pavel și Dionisia deoarece acestia s-au rugat îndelungat pentru a avea un copil. Rămânând orfan de tată încă din copilărie, mama sa l-a dat spre educare episcopului Otreios care l-a și botezat.
Sfântul Eftimie cel Mare a studiat cu Acachie și Sidonie, viitorii episcopi ai cetății, iar la vârsta de 19 ani a fost hirotonit preot, primind și sarcina de a superviza mânăstirile din zonele suburbane Metilenei.
Un rol important al Sfântului Eftimie este legat de criza monofizită. El este cel care a schimbat părerea împărătesei Eudoxia legat de dreapta credință a învățăturilor sinodului de la Calcedon.
"Nu l-am cunoscut mancand ori vorbind cu cineva fara de mare nevoie, afara de sambata si de duminica.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Sfantul Eftimie cel Mare a trecut la cele vesnice la varsta de 97 de ani. Biserca ortodoxa a consemnat faptul ca Sfântul Eftimie s-a bucurat de daruri și harisme de la Dumnezeu, a fost un păstor model, un monah echilibrat, apărător al ortodoxiei în Palestina și un venerabil Părinte al Bisericii.
Troparul Sfantului Eftimie cel Mare
"Veseleste-te pustie ceea ce nu nasteai, bucura-te ceea ce nu aveai durere, ca ti-a inmultit tie fii barbatul doririlor celor duhovnicesti, cu buna credinta sadindu-i, cu infranarea hranindu-i, spre savarsirea bunatatilor. Cu ale carui rugaciuni, Hristoase Dumnezeule, mantuieste sufletele noastre."
Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună
Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie