Calendar Ortodox 20 iulie 2023: Sfântul Ilie, sărbătoare cu cruce roșie azi. Ce e bine să dai de pomană în ziua Sf Ilie, aducătorul de ploi

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 18 apr 2024, 05:20

Ce este bine să dai de pomană pe 20 iulie, de Sf Ilie?

Sursa: Colaj Kanal D/foto ziarullumina.ro

Calendar ortodox 20 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie pe 20 iulie, atunci când creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie.

Calendar ortodox 20 iulie 2023, data la care Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament. În credința populara,  Sfântul Ilie  apare ca cel ce stăpânește fulgerele si ploile. Ce este bine să dai de pomană pe 20 iulie, de Sf Ilie?

Citește și: Acatistul Sfântului Ilie: Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele

Calendar Ortodox 20 iulie 2023: Sf Ilie, sărbătoare cu cruce roșie

Sărbătoare 20 iulie. Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, este prăznuit în fiecare an la data de 20 iulie în calendarul ortodox. 

Unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.

Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad.

Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

Încă din copilărie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul și făcură din el modelul vieții mănăstirești. 

Ce e bine să dai de pomană de Sf Ilie 2023

În credința populara, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpânește fulgerele si ploile. Ilie este redat în imaginația populară ca cel ce si-a ucis părintii la îndemnul diavolului.

Își cere iertare pentru fapta săvârșită și primește de la Dumnezeu un car de foc si putere sa-i omoare pe diavoli.

Fulgerul este interpretat ca fiind semnul ca Ilie umbla cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul ca a mai omorât un diavol. Roțile carului au zimți si, mergând, sparg cerul, aducând ploaia. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În mod tradițional, de Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De aceea este condiderat semn de mare noroc și belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și măcar două mere de sunt, să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.

Pe data de 20 iulie, de Sfântul Ilie, este bine să împarți mere, miere și covrigi pentru sufletul celor adormiți.

De Sf Ilie, în unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere, în timp ce în alte zone din țară se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.

Citește și: La mulţi ani de Sfântul Ilie 2023: Mesaje, urări şi felicitări

Rugăciune Sf Ilie

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit pe 20 iulie în calendarul creștin

„Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Citește și: Sfântul Ilie 2023: Tradiţii româneşti pentru această mare sărbătoare

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.„

Sursă: doxologia.ro