Calendar ortodox 20 noiembrie 2022. Sfântul Grigorie Decapolitul, numit și „Noul făcător de minuni”, sărbătoare cu cruce neagră duminică. Moaștele Sf Grigorie, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an la data de 20 noiembrie, se află în țara noastră.
Rugăciune pentru izbăvirea de boli și de primejdii pe care este bine să o rostească duminică toți românii creștin ortodocși!
Sărbătoare calendar ortodox 20 noiembrie 2022
Sfântul Grigorie Decapolitul, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox 20 noiembrie 2022.
Sfântul Grigorie Decapolitul (†842) s-a născut şi a crescut în sud-estul Asiei Mici, în Irinopole, una din cele 10 cetăţi din Decapole, din părinţi dreptcredincioşi, Serghie şi Maria, pe vremea luptătorilor împotriva sfintelor icoane, sub domnia lui Leon Armeanul
Stâlp al răbdării și făcător de minuni, iubitor al nevoinței asemenea Sfântului Antonie, cunoscător de gânduri ca marele Eftimie, învățător al pustiei ca Teodosie Chinoviarhul, iubitor de tăcere ca bătrânul Arsenie, îndreptător spre pocăință ca Efrem Sirul, apărător al dreptei credințe și mărturisitor asemenea Sfinților Maxim și Teodor Studitul, Sfântul Grigorie Decapolitul a devenit bună mireasmă a lui Hristos și mult folositor celor care cu smerenie și credință îngenunchează înaintea raclei sale.
Unde se află moaștele Sf Grigorie Decapolitul
La scurt timp după înmormântarea Cuviosului Grigorie, mormântul său a devenit cunoscut, datorită minunilor ce se săvârșeau acolo. Sunt cunoscute vindecarea unui om gârbov care s-a atins de trupul sfântului în timp ce era dus spre înhumare, precum și a unor îndrăciți.
După trecerea unui timp, călugării din mănăstirea în care era îngropat au hotărât să-i scoată trupul și să-l așeze într-o raclă. Rămășițele sale pământești erau întregi și neputrezite, încât acum puteau fi socotite ca sfinte moaște. Nu se cunoaște exact când s-a făcut slujba specială de canonizare a noului sfânt, numit de acum înainte Grigorie Decapolitul, după provincia Decapolis în care se născuse.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Moaștele Sfântului Grigorie au rămas într-o mănăstire din Constantinopol, întemeiată de către ucenicul său Iosif Imnograful. Au rămas aici mai bine de șase veacuri, până după căderea Constantinopolului din anul 1453, când Constantinopolul a fost cucerit de turci.
Racla cu sfintele moaște a fost dusă de către monahii care o păzeau, în Serbia, spre a le feri de profanare din partea turcilor. Acolo au fost așezate într-o mănăstire, săvârșindu-se alte minuni în jurul lor.
Din acest loc le-a cumpărat, în ultimii ani ai secolului al XV-lea, Banul Barbu Craiovescu, care le-a adus la Mănăstirea Bistrița din Oltenia, ctitorită de el și frații săi Pârvu Vornicul, Danciu Armașul și Radu Postelnicul între anii 1492-1494. Moaștele sfântului au fost cumpărate de Barbu Craiovescu de la un turc, pe aur.
Turcul bănuia că va lua o sumă importantă, echivalentă cu greutatea moaștelor. Însă dragostea Banului Barbu față de moaște are alt deznodământ: așezate pe un taler al balanței, moaștele într-adevăr cântăresc greu, dar când Barbu Craiovescu pune galbenii, balanța se echilibrează la o sumă mică.
Acest lucru face ca turcul să exclame: "Vezi, vezi, cum creștin la creștin trage". Barbu însuși s-a călugărit la Mănăstirea Bistrița, spre sfârșitul vieții sale, sub numele de Pahomie, scrie pravila.ro.
Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt cele mai vechi din țara noastră, după cele de la Suceava ale Sfântului Ioan cel Nou. În timpul celor peste cinci secole, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost și sunt făcătoare de minuni; mulți care au alergat la racla sfântului și-au găsit tămăduirea trupească și sufletească.
Calendar ortodox 20 noiembrie 2022
Rugăciune către Sfântul Grigorie Decapolitul
„O, Cuvioase Sfinte Grigorie, credem că încă în trup viețuind te-ai făcut lăcaș Sfintei Treimi, la Care acum mutat fiind, neîncetat te rogi împreună cu toți sfinții și cu Preacurata Maica lui Dumnezeu pentru întărirea Sfintelor Biserici, a patriarhilor, a împăraților, a domnilor, a supușilor, a preoților, a călugărilor și pentru sănătatea și mântuirea tuturor drept-credincioșilor creștini.
Cu umilință cădem la racla cu sfintele tale moaște și le sărutăm cu dragoste, rugându-te: întărește și păzește acest sfânt lăcaș, pe care ți l-ai ales sălaș, această sfântă mănăstire care te are pe tine apărător întru sine, precum și toate orașele și satele și pe toți locuitorii din ele.
Nu trece cu vederea nici pe cei ce năzuiesc la sfintele tale moaște, care cu credință căzând se închină și le sărută, rugându-se a li se dărui sănătate și izbăvire de supărarea duhurilor necurate și de alte boli nenumărate, care dobândindu-și dorita izbăvire și sănătate, împreună cu noi lui Dumnezeu să-I înălțăm slavă, iar ție pentru datornica mulțumire îți aducem icoasele acestea, întru care mărim și lăudăm nevoințele tale, privegherile, posturile, rugăciunile, luptele cu diavolii, bătăile și toate ale tale fapte bune; pentru care toți zicem: Bucură-te, Preafericite Părinte, preaînțelepte Grigorie!