Calendar Ortodox 2020. Mâine avem 3 sărbători: Sfântul Filip, Sfântul Grigorie Palama și lasatul secului pentru postul Nasterii Domnului

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 18 iul 2022, 20:10
Lasatul secului pentru postul Postul Nasterii Domnului, sau Craciunul.

In data de 14 noiembrie 2020, credinciosii crestin-ortodocsi vor praznui 3 sarbatori importante: Sfântul Apostol Filip, Sfântul Grigore Palama și lasatul secului pentru postul Nasterii Domnului.

Sfântul Apostol Filip a fost unul din Cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos. Biserica crestin-ortodoxa îl cinsteste pe Sfântul Filip în data de 14 noiembrie. El nu este același cu Sfântul Filip, prăznuit în 11 octombrie, care a fost unul din Cei Șaptezeci de Apostoli.

Filip s-a nascut in Betsaida, lângă Marea Galileii si cunoștea așa bine Sfânta Scriptură încât L-a recunoscut imediat pe Iisus ca fiind Mesia, Fiul lui Dumnezeu, de cum L-a întâlnit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Filip a propovăduit în Asia și În Grecia, dar a fost prigonit si in cele din urma ucis de pagani.

Rugăciunea inchinata Sfântului Filip, care te ajută în clipele grele

Rugăciunea la Sfântul Filip le este de folos tuturor credincioșilor, aflati în vremuri de restriște, la ceas de necaz și oricând ai nevoie:

"Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ.

Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu. Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.
Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.
Sfinte Filip, roagă-te pentru noi!
Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru.
Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.
Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te, să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta."

Sfantul Apostol Filip este praznuit de Biserica ortodoxa pe 14 noiembrie.

Sfantul Grigorie Palama, sarbatorit pe 14 noiembrie

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului, a fost unul dintre cei mai profunzi și mai renumiti teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea. Este considerat un Sfânt Părinte al Bisericii.

Sfântul Grigorie Palama este praznuit in calendarul crestin-ortodox la data de 14 noiembrie, dar este cinstit în chip aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, numită și Duminica Sfântului Grigorie Palama.
Grigore Palamas a fost si călugăr creștin-ortodox de la Muntele Athos, care a devenit apoi arhiepiscop de Tesalonic și a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moaștele Sfântului Grigore Palamas se păstrează la Tesalonic.

Sfantul Grigorie Palama, praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 14 noiembrie.

Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului

Mijlocul lunii noiembrie reprezinta pentru crestinii ortodocsi inceputul Postului Nasterii Domnului. O perioada de pregatire pentru marele praznic al celei mai mari sarbatori crestine, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, pregatire ce trebuie analizata la fiecare inceput de post. Astfel, anul acesta Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului se praznuieste pe 14 noiembrie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Anul acesta, Postul pentru Nasterea Domnului va incepe in data de 15 noiembrie si va dura pana in data de 24 decembrie, iar marea sarbatoare a Nasterii Domnului, sau Craciunul, are loc ca in fiecare an, pe data de 25 decembrie.

"Dupa cum stim, exista post trupesc si exista post duhovnicesc. Postul trupesc este atunci cand pantecele se infraneaza de la mancare si bautura. Postul duhovnicesc este atunci cand sufletul se abtine de la ganduri, fapte si cuvinte rele!", spunea Sf. Ierarh Tihon de Zadonsk.

Inceputul postului inseamna sa postim de mancare si bautura. Postul trupesc slujeste la omorarea patimilor noastre. Caci mancarea mai putina si mai saracacioasa nu mai ofera trupului prilej de saturare. Trupul hranit mai putin nu mai manifesta inclinatiile spre pofte. Aceasta este o realitate care trebuie experimentata in post. Nu o putem trai doar prin cateva zile de post, ci putem simti trupul nostru intr-o astfel de stare dupa stradanie indelungata.

Postul Nasterii Domnului incepe anul acesta in data de 15 noiembrie 2020.

"Postul adevarat si curat este abtinerea de la orice rau. Daca vrei, crestine, sa-ti fie postul folositor, atunci, postind trupeste, sa postesti si duhovniceste si sa postesti intotdeauna. Cum pui frau pantecelui tau, tot asa pune-l si gandurilor si patimilor tale celor rele. Sa posteasca mintea ta de gandurile cele desarte. Sa posteasca mintea ta de tinerea de minte a raului. Sa posteasca voia ta de dorirea cea rea. Sa posteasca ochii tai de vederea cea rea: intoarce-ti ochii tai ca sa nu vada desertaciunea", spunea Sfantul Tihon despre postul duhovnicesc.

Citeste si: Calendar Ortodox. Pe ce dată este sărbătoarea Lăsatul Secului în 2020

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020