Calendar Ortodox 2021! Ce sfinţi sunt sărbătoriţi astăzi, 22 decembrie? Cui sa spui ''La multi ani''

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 22 dec 2020, 12:39
Calendarul Ortodox, astăzi, 22 decembrie.

Astăzi, 22 decembrie, este mare sărbătoare la români, sunt pomeniţi cei mai importanţi sfinţi.

Conform calendarului ortodox, în această zi sunt sărbătoriţi cei mai mari sfinţi de către creştini, în fiecare an are loc această pomenire înainte de Crăciun.

Ce sfinţi sunt sărbătoriţi astăzi

Conform calendarului ortodox, astăzi, 22 decembrie, sunt pomeniţi cei mai mari sfinţi. Aceştea sunt Sfânta Muceniţă Anastasia Romana, Sfânta Muceniță Teodota, Sfântul Mucenic Hrisogon, Sfântul Mucenic Zoil și Sfântul ierarh Petru Movilă, mitropolit de Kiev și Galiţia.

Tot în această zi este păzuită pomenirea deschiderii uşilor marii biserici a lui Dumnezeu şi a alergării luminilor în jurnul Biserici lui Dumnezeu.

Sfânta Muceniță Anastasia Romana, sărbătorită pe 22 decembrie

 Sfânta Muceniţă Anastasia Romana a trăit la Roma, în timpul domniei împăratului Deocleţian. Părinţii ei purtau numele de Prepexastu și Fausta. Mama sa era creştină, iar tatăl său era elin.

Muceniţă Anastasia Romana a început să iubească credinţa de la cea care i-a dat naştere, iar Hristogon, un mare credincios, a învăţat-o Sfintele Scripturi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Părinţii au căsătorit-o pe Sfânta Muceniţă un cu elin pe nume Publie, însă pentru că bărbatul era necredincios, ea nu i-a arătat că îi poartă dragoste, prefacându-se mereu că este bolnavă în faţa lui.

Pentru că soţul ei nu iubea credinţa, Sfânta Muceniţă Anastasia Romana se ruga pe ascuns și avea grijă de cei care pătimeau pentru Iisus Hristos, în secret. 

Soţul său când a aflat a închis-o, dar nu a durat mult, pentru că a pierit într-o furtună.

După ce a fost eliberată Sfânta Muceniţă Anastasia Romana le-a dat toate bogaţiile oamenilor sărmani. Fiind prinsă ajutând pe cei sărmani şi dând mai departe cuvântul domnului, aceasta a fost supusă la mai multe chinuri, iar aşa şi-a dat ultima suflare.

Citeste si: Zi astronomică mare: Solstițiul de iarnă 2020 și „Marea Conjuncție” au loc astăzi! Cum va putea fi urmărit fenomenul

Rugăciunea care trebuie spusă înainte de Craciun

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre”,  e rugăciunea pe care trebuie să o rostiți astăzi.

Citeste si: Calendar Ortodox 20 decembrie: Sarbatoare importanta pentru crestini! Ce mare Sfant este praznuit in aceasta zi!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.