Calendar ortodox 2023: Sf. Gheorghe se sărbătorește pe 23 aprilie. Ce nu este bine să faci în această zi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 19 apr 2023, 10:03

Ce nu este bine să faci de Sf Gheorghe

Sursa: PixaBay

Sfântul Gheorghe 2023 este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe 2023 este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 23 aprilie, dată marcată cu cruce roșie. Cine a fost Sf Gheorghe și ce nu este bine să faci în ziua în care acesta este pomenit?

Sf Gheorghe 2023 dată calendar ortodox 

Tradiții și obiceiuri de Sf Gheorghe
[Sursa: ziarullumina.ro]

Sf Gheorghe 2023. Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 23 aprilie, dată marcată cu cruce roșie. Aproape 1 milion de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. 

Sfântul Gheorghe 2023 pică anul acesta în prima duminică după Paște, atunci când aproximativ 1 milion de români care-i numele își vor sărbători ziua onomastică. 

Potrivit statisticilor, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia. 

Citește și: Sf. Gheorghe 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această zi de mare sărbătoare

Cine a fost Sfântul Gheorghe 

Sfântul Gheorghe a fost fiu de părinţi creştini vestiţi, învăţând buna credinţă din copilărie. A fost, totodată, fiu de mucenic, tatăl său a fost omorât pentru Hristos. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Sfântul Gheorghe A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina.

Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei. S-a înrolat în armata romană şi a ajuns la demnitatea de voievod. În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări şi torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuţie în următorii doi ani, 303-305.

Sfântul Gheorghe fiind în preajma împăratului şi văzând atâta pornire împotriva creştinilor s-a hotărât să facă cunoscută credinţa sa în Hristos Dumnezeu, gândind că aceasta este vremea potrivită mântuirii sale. A vândut aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze. Aşa, lepădând toată frica omenească, Sfântul Gheorghe a stat în mijlocul adunării, vorbind împotriva hotărârilor celor fărădelege şi judecăţilor nedrepte împotriva creştinilor şi mărturisind că Hristos este Unul Dumnezeu. 

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe? Lista completă

Ce nu e bine să faci de Sf Gheorghe 

Denumit și Sângiorz, Sf. Gheorghe este considerat în tradiția populară ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor. Se spune că el poate învinge vrăjitoarele sau poate să le zădărnicească actele magice, poate arăta celor aleși comorile; tot el este garantul tuturor învoielilor și partonul tinerilor și al armoniei familiale. 

Potrivit superstițiilor, în ziua de Sf Gheorghe nu e bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul va fi somnoros. 

Fiind sărbătoare cu cruce roșie, în ziua în care este sărbătorit Sf Ghoerghe nu se spală și nu se calcă rufe și nu se fac treburi casnice. Superstiția spune că cei care spală în această zi de sărbătoare vor fi triști și vor vărsa lacrimi tot anul.