Calendar Ortodox 21 noiembrie 2022: Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare cu cruce roșie. Ce e bine să dai de pomană luni, de Ovidenie

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 20 aug 2023, 00:05

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sărbătoare calendar ortodox 21 noiembrie 2022

Sursa: basilica.ro

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022, zi de mare sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri în ziua de Ovidenie.

Calendar Ortodox 21 noiembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește luni Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria este marcată în calendarul bisericesc cu cruce roșie.

Află ce e bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții în ziua de Ovidenie, așa cum mai este cunoscută această sărbătoare în cultura popular. 

Citește și: Ce trebuie să facă femeile în ziua de Ovidenie 2022. Obiceiul menit să atragă norocul și să alunge toate relele  

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sărbătoare calendar ortodox 21 noiembrie 2022 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Numită și Vovidenia sau Ovidenia, această dată a fost considerată o zi magică, o zi în care cerurile se deschid, iar dorințele se îndeplinesc. 

Părinţii Maicii Domnului au fost Ioachim, care se trăgea din neam de împărat cu obârşia din David şi Ana, fiica preotului Natan din neamul lui Aaron; ei locuiau în Nazaret. În Galileeia acelor timpuri era de ocară să nu ai copii şi cei doi s-au rugat mult să nu fie de ruşinea lumii şi să le dea Dumnezeu şi lor un copil, promiţând că, dacă se va naşte, pruncul va fi dedicat lui Dumnezeu. Binecuvântarea

Lui s-a pogorât asupra celor doi şi astfel Ana, bătrâna fiind, a născut-o pe Maria.

Conform promisiunii făcute în rugăciunile lor, cei doi au dus-o pe Maria la vârsta de 3 ani la Templul din Ierusalim, încredinţând-o patriarhului Zaharia, care avea să devină tot la bătrâneţe, tatăl lui Ioan Botezătorul.

„Duceau acum părinții pe Fecioara către ușile bisericii, înconjurând-o pe ea îngerii și cu toate puterile cele mai presus de lume împreună veselindu-se; că îngerii, deși nu știau puterea tainei, însă ca niște slugi, din porunca Domnului, slujeau la intrarea ei în biserică.

Și mai întâi se mirau văzând-o pe dânsa că va fi vas preacinstit al faptelor bune, care purta semnul curățeniei celei veșnice, și avea trup de care nici un fel de păcat nu se va apropia niciodată”,  spunea Sfântul Gheorghe, Arhiepiscopul Nicomidiei, despre Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. 

Ce e bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 

Pe 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare.

În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În anumite localităţi din nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de

ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, potrivit crestinortodox.ro.

Ovidenia 2022. Tradiții și obiceiuri 

În tradiția populară, Ovidenie ar fi ziua în care începe iarna iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc.

Cum este o sărbătoare a luminii, „ce sparge întunericul iernii şi al morţii”, există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse, cercetând cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii şi ale rodului anului ce urmează, dar „frumuseţile cerului sunt văzute numai de cei buni la Dumnezeu”. 

Potrivit tradiției populare, de Ovidenie femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestu vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei. Această ”  apă privigheată  ” era considerată ”  de mare ajutor  ”, atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.

În ajunul Ovideniei, ferestrele, ușile și locurile de culcare se ungeau cu usturoi, ca să nu se lipească farmecele de casă. Mulți credeau că, în această noapte, încep și fermecătoarele să vrăjească.

Calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Rugăciune 

Rugăciune ajutătoare către Fecioara Maria pe care este bine să o rostească toți credincioșii luni, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia. 

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.„