Calendar ortodox 21 septembrie 2022: Miercuri e sărbătoare mare în calendarul creștin! Rugăciunea părinților pentru sănătatea și ferirea de rele a copiilor

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 21 sep 2022, 08:01

Calendar ortodox 21 septembrie 2022. Ce sărbătoare e miercuri în calendarul creștin

Sursa: Pinterest

Calendar ortodox 21 septembrie 2022. Ce sărbătoare e miercuri în calendarul creștin? Unul dintre cei mai cunoscuți proroci este pomenit de Biserica Ortodoxă. El a prefigurat moartea și învierea lui Hristos.

Calendar ortodox 21 septembrie 2022. Miercuri e sărbătoare mare în calendarul creștin.

Sfântul Iona, prorocul care a prefigurat moartea și învierea Mântuitorului Hristos este pomenit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 21 septembrie, conform calendarului creștin ortodox.  

Rugăciunea părinților pentru sănătatea și ferirea de rele a copiilor pe care e bine să o rostească miercuri toți credincioșii. 

Citeste si: Calendar ortodox 20 septembrie 2022: Marți e zi de sărbătoare în calendarul creștin! Rugăciunea grabnic ajutătoare la vreme de necaz și de întristare

Calendar ortodox 21 septembrie 2022 

Calendar ortodox 21 septembrie 2022.  Sfântul proroc Iona este pomenit în fiecare an la data de 21 septembrie 2022, potrivit calendarului creștin ortodox. 

Ioana a fost fecior al lui Amati din Get, din Cariatmaus, aproape de Azot cetatea elinilor de lângă mare. Şi fiind aruncat din corabie și înghițit de chit, a mers la Ninive de a propovăduit; și întorcându-se n-a rămas în pământul sau, ci luând pe mamă-sa a locuit în Asur, cetatea celor de alt neam.

Pentru că zicea: "Așa îmi voi ridica rușinea mea, de vreme ce am mințit, proorocind asupra Ninivei cetății celei mari".

Acesta este feciorul văduvei, pe care l-a înviat proorocul Ilie; căci mustra atunci Ilie pe Ahav, și chemând foamete pe pământ a fugit și mergând la Sarepta Sidonului, a aflat pe acea văduvă cu fiul ei.

Şi a locuit la dânsa, căci nu putea să locuiască cu cei netăiați împrejur; și a binecuvântat-o pe dânsa pentru primirea ei de oaspeți. Acesteia i-a înviat feciorul care-i murise. Şi sculându-se Iona după foamete a mers la pământul lui Iuda, și a îngropat pe mamă-sa care murise, aproape de Balanul Deborei, și a locuit în pământul Senaar, și a murit acolo și

a fost îngropat în peștera lui Cenezeu, care fusese judecător unui trib, pe când nu era împărăție.

Şi a dat semn în Ierusalim și în tot pământul, când vor vedea piatra urlând cu jale cu viers subțire, și gândac din lemn grăind către Dumnezeu, atunci se va apropia mântuirea. Atunci vor vedea Ierusalimul stricat până în temelie, și vor veni către dânsul toate limbile ca să se închine Domnului. Şi vor clădi pietrele lui spre apusul soarelui.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Şi acolo va fi închinăciunea Unsului, căci Ierusalimul s-a dat spre pustiirea fiarelor sălbatice. Şi atunci va veni sfârșitul a toată suflarea. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Sărbătoare calendar creștin 21 septembrie 2022 

Calendar creștin 21 septembrie 2022. Pasaje Biblice care amintesc despre Sfântul Proroc Iona, pomenit de Biserica Ortodoxă miercuri

„Atunci I-au răspuns unii dintre cărturari și farisei, zicând: Învățătorule, voim să vedem de la Tine un semn. Iar El, răspunzând, le-a zis: Neam viclean și desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona prorocul. Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile și trei nopți, așa va fi și Fiul Omului în inima pământului trei zile și trei nopți. Bărbații din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta și-l vor osândi, că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; iată aici este mai mult decât Iona.

Sfântul Evanghelist Matei (12, 38-41)

Iar îngrămădindu-se mulțimile, El a început a zice: Neamul acesta este un neam viclean; cere semn dar semn nu i se va da decât semnul prorocului Iona. Căci precum a fost Iona un semn pentru Niniviteni așa va fi și Fiul Omului semn pentru acest neam. Regina de la miazăzi se va ridica la judecată cu bărbații neamului acestuia și-i va osândi, pentru că a venit de la marginile pământului, ca să asculte înțelepciunea lui Solomon; și, iată, mai mult decât Solomon este aici. Bărbații din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta și-l vor osândi, pentru că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; și, iată, mai mult decât Iona este aici. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 

Rugăciunea zilei de miercuri 

Calendar creștin ortodox 21 septembrie 2022. Rugăciunea părinților pentru sănătatea și ferirea de rele a copiilor pe care e bine să o rostească miercuri toți credincioșii.  

„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu înțelepciunea Ta ai zidit pe om din țărână și ai suflat în fața lui su­flare de viață și, binecuvântându-l, ai zis: creș­teți și vă înmulțiți și um­pleți pământul; iar la Cana Galileii, prin Unul-Născut Fiul Tău, ai bine­cuvântat nunta și deci nașterea de fii, cu multă umilință rog marea Ta bunătate, ca neîncetat să reverși harul Tău și să Te milostivești asupra co­piilor mei, pe care ai bine­voit să mi-i dăruiești.

Umple-i de înțelepciune și pricepere. Apără-i de toate cursele vrăj­mașilor văzuți și nevăzuți. Po­run­cește îngerilor Tăi ca totdeauna să le fie călăuze și povățuitori spre toate faptele cele bune, ca de-a pururea să Te poată lăuda și preamări în veci. Amin.„