Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an, la data de 22 aprilie, pe Sfantul Cuvios Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei. Si tot in aceasta zi mai sunt pomeniti si Sfintul Mucenic Nearh si Sfantul Apostol Natanael. Anul acesta pominirea acestor trei sfinti a picat in a sasea saptamana a Postului Mare, astfel credinciosii crestin-ortodocsi se afla in perioada de post trupesc si sufletesc.
Cine a fost Sfantul Teodor Sicheotul
Sfantul Teodor s-a nascut in satul Sicheon din Galatia, situata in apropiere de Ancira (Ankara din Turcia de astazi); de la denumirea satului natal i s-a spus mai tarziu Sfantul Teodor "Sicheotul". Acesta a trait in vremea Imparatului Tiberiu al II-lea (578-582), pana in anul 613 cand a trecut la cele vesnice, in timpul Imparatului Heraclius (610-641).
Inca de cand avea doar 14 ani, Teodor a decis sa se dedice credintei in Dumnezeu si atunci a ales sa isi lase in urma familia si sa duca o viata in pustiu, retragandu-se intr-o pesterea, din munti, unde a trait in post si rugaciune, pana la varsta de 18 ani, cand Episcopul cetatii Anastasiopolei, Teodosie, a aflat despre Teodor si a fost hirotonit preot, pentru viata lui curata in post si multa rugaciune si smerenie.
Pe durata vietii sale, Cuviosului Teodor i s-au arata in multe randuri atat Sfantul Gheorghe, cat si Fecioara Maria, care l-au povatuit si i-au indrumat mereu pasii spre credinta adevarata, protejandu-l de rautatile si capcanele divolului. Sfantul Teodor a ajuns la Ierusalim, pentru a se inchina la Mormantul Sfant al Mantuitorului, iar la intoarcerea in patria sa a decis sa cladeasca o manastire, pe care a dedicat-o Sfantului Gheorghe.
Sfantul Teodor Sicheotul a fost inzestrat de catre Dumnezeu cu harul savarsirii de minuni si peste ani acesta a devenit cunoscut drept mare vindecator de boli. La un moment dat acesta l-a tamaduit de lepra pe Imparatul Mauriciu si pe fiului lui.
Acesta a devenit mai tarziu, Episcop in Anastasiopolis, desi nu si ar fi dorit o astfel de functie inalta. A pastorit cetatea vreme de unsprezece ani si apoi s-a intors la manastirea pe care a ctitorit-o, unde a ramas pana s-a stins din viata, in anul 613, pe vremea Imparatului Heraclius.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Troparul Sfantului Ierarh Teodor Sicheotul
Glasul 2
"Cunoscut fiind din scutece sfinţit şi arătându-te plin de haruri, ai luminat lumea cu minunile şi mulţimile demonilor ai alungat, lucrătorule de sfinţenie, Părinte Ierarhe Teodor.
Condacul Sfantului Ierarh Teodor Sicheotul
Glasul 3
"Ca pe unul ce prin faptele cele bune te-ai suit ca într-un car de foc, purtătorule de Dumnezeu, ai alergat către Locaşurile cele Cereşti şi ca un înger vieţuind, împreună cu oamenii, ca un om, dănţuieşti împreună cu îngerii. Pentru aceasta te-ai şi arătat vas Dumnezeiesc al minunilor, Preacuvioase Părinte Teodor", potrivit crestinortodox.ro
Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2021! Ce vor sărbători creștinii în această lună
Citeste si: Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi