Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Timotei, in fiecare an, pe data de 22 ianuarie. Potrivit calendarului crestin-ortodox, pentru ca este o zi de vineri, se posteste si nu se pot face nunti.
Cine a fost Sfantul Timotei
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan si din mama de neam evreu. Acesta este originar din cetatea Listra si a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel si l-a insotit in mai multe calatorii misionare, in care au propovaduit crestinismul.
In ampla lucrare crestina, intitulata "Faptele Apostolilor", se mentioneaza faptul ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.
Timotei a fost numit de Sfantul Apostol Pavel "adevarat fiu al credintei". L-a insotit pe acesta in calatoriile misionare din Frigia, Galatia si Misia, in orasele Troa, Filipi si Berea, la Atena. Peste ani, dupa moartea Sfantului Evanghelist Ioan, Sfantul Timotei a fost hirotonit de Pavel, episcop in Efes.
Sfantul Apotol Timotei a murit in anul 97, fiind ucis cu pietre de paganii prezenti la o sarbatoare inchinata zeilor, cunoscuta sub denumirea de "Catagrion".
La acea vreme, exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi. Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos. Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sfintele Sale Moaşte au fost aduse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca Impăratului Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea, chiar si in ziua de astazi, la data de 22 ianuarie.
Tot astazi, 22 ianuarie, se face si pomenirea: Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul, dar si a Sfintilor Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.
Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună
Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie