Biserica Ortodoxa ii praznuieste in fiecare an, la data de 22 mai, pe Sfantul Mucenic Vasilisc, Sfantul Mucenic Marcel, Sfanta Mucenita Sofia, doctorita, Sfantul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfantul Pavel din Peloponez, Sfantul Mucenic Codru, Sfantul Mucenic Zaharia de la Prusa. Acesti mari Sfinti sunt pomeniti la o zi distanta de marea sarbatoare a Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Anul acesta a picat intr-o zi de sambata, cand credinciosii nu vor posti, insa cu toate acestea pot inchina rugaciuni.
Cine a fost Sfantul Mucenic Vasilisc
Potrivit crestinortodox.ro, cel care avea sa devina Sfantul Mucenic Vasilisc a fost descendent din familia Sfantului Mucenic Teodor Tiron. Acesta a vietuit in timpul Imparatului roman Maximian (286-305). Pentru ca romanii credeau in idoli si zei la acea vreme, Imparatul Maximian a incercat sa-l determine si pe Sfantul Mucenic Vasilisc sa renunte la credinta crestina, insa fara sorti de izbanda.
Troparul Sfantului Mucenic Vasilisc
"Mucenicul Tau, Doamne Vasilisc, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule", potrivit crestinortodox.ro
Rugaciunea inchinata Sfantei Mucenite Sofia, doctorita
Sfanta Mucenita Sofia, doctorita, nu este atat de cunoscuta precum alte Sfinte Mucenite crestine, dar se numara printre Sfintele facatoare de minuni asupra credinciosilor. Aceasta vindeca boli grele, fiind protectoarea celor bolnavi si suferinzi aflati pe patul de spital, dar si orcrotitoare a medicilor.
Iata rugaciunea grabnic ajutatoare care poate fi rostita astazi de catre crestini catre Sfanta Mucenita Sofia, doctorita.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
"O, Sfântă Muceniţă Sofia, ceea ce eşti icoană a doctorilor credincioşi şi liman de rugăciune al fecioarelor smerite ce se ostenesc a se împodobi cu a virtuţilor cunună pentru Mirele Hristos, caută dintru înălţimile cereşti şi spre noi, cei covârşiţi de neputinţe.
Durerile trupurilor noastre cercetează-le cu darul tău şi alungă de la noi toate săgeţile ispitelor. Întăreşte mintea noastră pe piatra pocăinţei când valurile gândurilor rele caută să ne doboare. Ca ceea ce ţi-ai umplut cămara inimii cu tămâia rugăciunii cu adierile darurilor Cuvântului înfrumuseţează şi inima noastră prin miresmele înţelepciunii cereşti.
Mărturisim Sfântă, înaintea ta şi înaintea lui Dumnezeu că nu ne îngrijim deloc de cămara sufletelor noastre, petrecând noi pururea întru lenevire şi umplându-ne de mirosul greu al patimilor. Mintea ne este pururea rănită de sabia gândurilor rele prin nepurtarea noastră de grijă, dar ca una ce întru înţelepciune ai primit tăierea sabiei, taie toate cugetele noastre osânditoare şi ne trage la limanul pocăinţei. Amin", potrivit romaniatv.net
Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște