Ziua de 24 februarie este trecută cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Astăzi se prăznuiește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
24 februarie, o nouă zi închinată Sfântului Ioan
În fiecare an, pe data de 24 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă exact ce înseamnă, de fapt, această zi, și de ce se numește astfel.
Chiar atunci când își sărbătorea ziua de naștere, Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-i face pe plac Irodiadei. Prorocul se afla închis în castelul lui Irod, din Maherus.
Supărat pe faptul că Sfântul Ioan îl certa pentru că trăia cu soția fratelui său, Irod a acceptat să-i îndeplinească cerința cumnatei sale și să-i ofere drept răsplată capul Prorocului.
De teamă să nu învie, dacă i-ar fi îngropat tot trupul în același loc, Irod a decis să le dea ucenicilor doar corpul Sfântului Ioan, fără cap. Irodiada i-a îngropat capul Prorocului chiar în curtea sa, în timp ce trupul acestuia a fost îngropat în Sevastia.
Femeia dregătorului lui Irod, Sfânta Ioana, i-a luat însă capului Prorocului și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.
Aceasta este, de fapt, Întâia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
A doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul
După ce Sfânta Ioana i-a îngropat capul Prorocului, un monah a decis să-și construiască o chilie chiar în locul acela, neștiind ce se află acolo.
Omul fusese foarte bogat, dar datorită credinței sale în Iisus Hristos, a decis să se lepede de toate avuțiile și să-și dedice viața Domnului. Ca monah, și-a luat numele de Inochenție.
În momentul în care a început să sape, pentru a-și construi chilia, a descoperit vasul de lut în care era îngropat capul Sfântului Ioan.
Acolo a rămas îngropat, până când Sfântul Cap a ajuns la Emesa, în Siria. Se întâmpla în timpul domniei Sfinților Împărați Constantin și Elena. Doi monahi au dus capul Prorocului la un olar, iar în anul 453, episcopul Uranie al Emesei a pus Sfântul Cap chiar în biserica din cetate.
Aceasta este considerată a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul. În anul 860, în timpul domniei împăratului Mihail, Sfântul Ignație a adus capul Prorocului în Constantinopol, după ce acesta fusese îngropat inițial la Comane.
O parte din Sfântul Cap se află însă astăzi în Franța, într-o biserică din Amiens. A ajuns acolo în 1204, în timpul cruciadelor.