Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Sarbatoare mare pentru crestini: Este praznuita o Sfanta importanta, considerata protectoare a familiei!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 22 ian 2021, 20:36
Calendar crestin-ortodox: Sarbatoare mare astazi, 24 ianuarie 2021.

In fiecare an pe 24 ianuarie, Biserica Ortodoxa o pranuieste pe Sfânta Xenia din Roma, ocrotitoarea familiei.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește, in fiecare an, pe data de 24 ianuarie, pe Sfânta Xenia din Roma, care este considerată a fi grabnic ajutătoare, sprijină familiile creştine aflate în impas, le aduce fetelor soţi buni, putând chiar să le împiedice nunțile, dacă bărbații nu sunt potriviți.

Sarbatoarea Sfintei Xenia din Roma coincide, pe data de 24 ianuarie si cu sarbatoarea Unirii Principatelor Romane, si astfel Biserca ortodoxa savarseste si un Tedeum, o slujba specifica.

Totodata in aceasta zi de duminica (Duminica a XXXI-a după Rusalii), 24 ianuarie, in cadrul slujbei principale, preotii dau citire pildei intitulate Vindecarea orbului din Ierihon, din Sfanta Evanghelie; (Ap. I Timotei I, 15-17; Ev. Luca XVIII, 35-43; glas 8, voscr. 11)

 

Viața Sfintei Cuvioase Xenia din Roma, care sperie diavolii!

Sfanta Xenia s-a nascut într-o familie cu stare, la Roma (nu se cunoaste cu exactite data nasterii sale).

In momentul in care parintii sai au hotarat sa o marite, ea a ales sa fuga impreuna cu doua slujitoare pe Insula Cos. Aceasta face acest lucru din dragoste fata de Hristos, deoarece nu se vedea casatorita cu un barbat, pentru ea adevarata logodna era unirea cu El. Aceasta renunta la numele Eusebia pe caer il purta de la botez si isi ia numele de Xenia, care inseamna "straina", vrand sa arate prin acest gest, ca se instraineaza de lumea aceasta.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ragandu-se intens, aceasta il intalneste pe ieromonahul Pavel, iar la indemnul acestuia se stabileste in cetatea Milassa din Careia si imbraca haina monahala.

Aici va ridica o bisericuta inchinata Sfantului Mucenic Stefan. Va fi locul in care se va nevoi impreuna cu cele doua slujitoare si cu alte fecioare.
Sfanta Xenia a trăit în priveghere, smerenie și lacrimi. Se spune că diavolii, speriați de înfrânarea ei, se temeau să se apropie. Mânca numai o dată la câteva zile, doar câte o bucățică de pâine, stropită cu propriile lacrimi și presărată cu cenușă din cădelniță.
Când s-a stins din viață, în miezul zilei, s-a arătat pe cer o cruce din stele și o aură, ca semn al prețuirii dumnezești față de sfințenia ei.

Rugaciunea catre Sfanta Xenia, grabnic ajutatoare pentru familie

"O, Sfântă maică Xenia, vieţuind sub acoperământul Celui Preaînalt şi întărită fiind de Maica lui Dumnezeu, răbdând foamea şi setea, gerul şi arşiţa, defăimările şi prigonirile, ai primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al facerii de minuni, iar acum sălăşluieşti întru lumina Celui Atotputernic.

Sfânta Biserică te preamăreşte acum ca pe o floare bineînmiresmată. Stând înaintea sfintei tale icoane, ne rugăm ţie ca uneia care eşti întru viaţa cea neîmbătrânitoare, dar petreci şi împreună cu noi: primeşte cererile noastre şi le du la scaunul Milostivului Părinte Ceresc, ca ceea ce ai îndrăznire către El; cere pentru cei ce aleargă la tine mântuire veşnică, îmbelşugată binecuvântare pentru faptele şi începuturile cele bune, izbăvire din toate nevoile şi necazurile. Mijloceşte cu rugăciunile tale înaintea Atotînduratului nostru Mântuitor, pentru noi netrebnicii şi păcătoşii. Ajută, Sfântă şi fericită maică Xenia, să fie luminaţi pruncii cu lumina Sfântului Botez şi să fie pecetluiţi cu pecetea darului Sfântului Duh; băieţii şi fetele să fie crescuţi în credinţă, cinste şi frică de Dumnezeu; dăruieşte-le lor reuşită la învăţătură; tămăduieşte pe cei neputincioşi; trimite dragoste şi bună-înţelegere celor căsătoriţi, învredniceşte pe monahi de nevoinţa cea bună şi apără-i de defăimări; întăreşte-i pe păstori întru tăria Duhului Sfânt, păzeşte poporul şi ţara aceasta în pace şi fără de tulburare, roagă-te pentru cei lipsiţi în ceasul morţii de împărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine; că tu eşti nădejdea noastră, grabnica noastră ascultătoare, pentru care îţi aducem mulţumire şi slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, pe Dumnezeul cel în Treime închinat şi minunat întru Sfinţii Săi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"

Tot in aceasta zi, de 24 ianuarie, Biserica Ortodoxa mai face si pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Pavel, Pavsirie si Teodotion;
- Sfantului Mucenic Vavila din Sicilia, impreuna cu ucenicii sai Timotei si Agapie;
- Sfantului Cuvios Macedonie;
- Sfintilor Mucenici Ermoghen si Mamant;
- Cuviosului Filipic;
- Aducerii moastelor Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul in Cezareea si Roma.
- Sfantului Cuvios Filon, episcopul Calpasiei;
- Sfantului Cuvios Zosima;
- Sfantului Mucenic Varsim;
- Sfantului Cuvios Dionisie.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, este zi liberă legală pentru toți românii! Când pică în 2021?