Calendar Ortodox 24 iunie 2023: Nașterea Sf Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie azi. Ce e bine să dai de pomană de Sânziene

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 iun 2023, 09:49

Ce e bine să dai de pomană pe 24 iunie

Sursa: ziarullumina

Calendar Ortodox 24 iunie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie pe 24 iunie, atunci când creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendar Ortodox 24 iunie 2023, data la care Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul,  fiul preotului Zaharia și al Elisabetei. Acesta este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept Drăgaica sau ziua de Sânziene, o zi în care cerurile se deschid, iar credincioșii fac pomeni pentru sufletele celor adormiți. Ce e bine să dai de pomană de Sânziene și ce rugăciune se rostește pe 24 iunie?

Citește și: Sânzienele 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce se celebrează pe 24 iunie 2023?

Calendar ortodox 24 iunie 2023. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 

Nașterea Sf Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie
[Sursa: ziarullumina]

Biserica Ortodoxă prăznuiește sâmbătă, 24 iunie 2023, Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, vestită de Arhanghelul Gavriil în chip minunat tatălui său, pe când slujea în Templul de la Ierusalim.

Deoarece s-a îndoit că va mai putea avea copii la o vârstă înaintată, Zaharia nu a mai putut vorbi până în ziua când, după naşterea fiului său, a fost rugat să scrie pe o tăbliţă care va fi numele copilului. După ce a scris   Ioan, și-a recăpătat darul vorbirii şi a profeţit în legătură cu misiunea pe care o va avea pruncul, de Înainte­mergător al Mântuitorului Iisus Hristos.   

Citește și: Drăgaica 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce în unele zone ale țării poartă numele de Sânziene?

Ce e bine să dai de pomană de Sânziene

În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica, o zi considerată sfântă, în care nimeni nu lucrează cât soarele se afla pe cer. 

Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, în ziua de 24 iunie se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. Pentru că ne aflăm în Postul Sf Petru și Pavel 2023, bucatele pe care le împaart credincioșii în această zi bucatele trebuie să fie tot de post, însoțite de coliva care a fost sfințită de preot la slujbă. În Conform obiceiului popular, de Sânziene se mai dau de pomană mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Sărbătoare 24 iunie 

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Sursă: ziarullumina.ro; doxologia.ro