Calendar ortodox, 24 iunie. Sarbatoare mare pentru crestini: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele sau Dragaica

Autor: L.S.
Actualizat: 27 ian 2021, 09:30

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dar si Sanzienele reprezinta una dintre cele mai importante si frumoase sarbatori. 24 iunie este zi sfanta pentru credinciosi.

24 iunie este zi de sarbatoare pentru crestini: nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele

În fiecare an, la 24 iunie, în lumea creştină se celebrează naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepţie făcută în cazul acestuia şi a Maicii Domnului, întrucât sfinţii şi martirii sunt comemoraţi în ziua morţii lor, considerată a fi ziua naşterii lor pentru Împărăţia Cerurilor. De asemenea, Calendarul Popular consemnază sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica- cea mai mare şi cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului.

Sfantul Ioan Botezatorul

Considerat Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament. Sfântul Ioan propovăduia Împărăţia Cerurilor şi săvârşea ‘botezul pocăinţei’ celor ce veneau la el şi îşi mărturiseau păcatele.

Sanzienele

Tradiţia spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Ele pot deveni însă şi dăunătoare, pot stârni vijelii şi pot aduce grindină, lăsând câmpul fără rod şi florile fără leac.

În dimineaţa de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, când coroniţa aluneca spre marginea acoperişului sau cădea.

Fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea de dinaintea sărbătorii, în credinţa că-şi vor visa ursitul. Sărbătoarea Sânzienelor era considerată şi momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Sanzienele, noaptea cand se deschid cerurile. Ce sa faci ca sa fii ferit de rele tot anul. Obiceiuri si traditii de Sanziene

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

Citeste si: Rugăciunea părinților pentru ajutorul copilului la examen