Biserica Ortodoxa il cinsteste in fiecare an, la data de 24 mai, pe Sfantul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat, alaturi de Sfantul Vincentiu de Lerin, Sfantul Meletie Stratilatul, Sfintii Ioan, Stefan, Serapion Egipteanul si Calinic Magul. In acest an, sarbatorile mai sus mentionate au picat in cea de-a patra saptamana dupa Sfintele Pasti, intr-o zi de luni.
Cateva repere importante din viata Sfantului Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat
Conform crestinortodox.ro, Simeon, cel ce avea sa devina un mare Sfant, s-a nascut in anul 522, in Antiohia Siriei si a vietuit in secolul al VI-lea si a trecut la viata vesnica in anul 592. Acesta este praznuit de Biserica Ortodoxa la data de 24 mai. Chiar daca a trait multi ani pe un stalp de piatra, Sfantul Simeon cel din Muntele Minunat nu trebuie confundat cu Sfantul Simeon Stalpnicul, ce este sarbatorit la data de 1 septembrie.
Multi ani la rand, Sfantul Cuvios Simeon a vietuit in varful unui stalp de piatra, unde a inchinat rugaciuni lui Dumnezeu si a rostit Psaltirea. Ulterior acesta s-a retras pe un munte, numit Muntele Minunat, de unde si numele sau de mai tarziu "Sfantul Simeon cel din Muntele Minunat".
Acesta a devenit cunoscut deoarece se vestise ca avea puteri tamaduitoare pentru a vindeca boli cumplite, imblanzea animale salbatice, era vazator cu duhul, putand patrunde in inimile oamenilor ce ii calcau pragul. Se spune despre Sfantul Simeon cel din Muntele Minunat ca putea sa nu doarma vreme de treizeci de zile, sau ca putea sa vietuiasca mult timp fara hrana trupeasca, ci doar cu hrana cereasca.Troparul Sfantului Cuvios Simeon
"Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dunezeu, parintele nostru Simeon; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.", potrivit crestinortodox.ro
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
O parte din Moastele Sfantului Simeon, cel din Muntele Minunat se afla in Manastirea Neamt!
Sfantul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat a trecut la cele vesnice in anul 592, ramanand in memoria crestina drept unul dintre cei mai mari Sfinti.
Peste ani o parte din Moastele Sfantului Simeon au ajuns si in tara noastra, inca din vremea Voievodului Stefan cel Mare.
In prezent, cinstitul Cap al Sfantului se pastreaza cu mare credinta, intr-o racla sub forma unei cununi scumpe, la Manastirea Neamt din judetul Neamt. Si poarta cea mai veche inscriptie din vremea voievodului Stefan cel Mare: "Moaste de la Sfantul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ștefan voievod, la leatul 6971 (1463)", potrivit crestinortodox.roCiteste si: Rugaciunea de luni. Ce este bine sa rostesti la fiecare inceput de saptamana