Calendar ortodox, 24 noiembrie. Ce mare Sfânt este sărbătorit astăzi! Rugăciunea grabnic ajutatoare care se rostești azi, în Postul Crăciunului!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 24 nov 2020, 15:54
Sfantul Mare Mucenic Clement este praznuit de credinciosii ortodocsi pe data de 24 noiembrie.

Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi, 24 noiembrie pe Sfantul Mare Mucenic Clement. Iată ce rugăciune este bine să spui, astazi, în Postul Crăciunului!

Potrivit calendarului crestin-ortodox, de 24 noiembrie, sunt sarbatoriti Sfântul Mucenic Clement, Episcopul Romei si Sfantul Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei.

Cine a fost Sfantului Mucenic Clement

Sfântul Mucenic Clement s-a născut în Roma, din părinți cu rang nobiliar. Acesta nu a avut deloc o viata usoara, deoarece inca din copilarie a fost nevoit sa se descurce singur, dupa ce si-a pierdut ambii parinti intr-un naufragiu.


Sfântul Mucenic Clement a trăit in vremea marilor Apostoli. Acesta a devenit mai tarziu ucenicul Sfântului Apostol Petru și episcop al Romei.

Sfântul Mucenic Clement s-a stins din viață asemenea unui adevarat martir, fără să renunțe nici în ultima clipă la credință. Acesta a fost pus să se închine la idoli și zei, și nevrând să se supuna a avut un sfârșit tragic.

Sfântul Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Tot astăzi Biserica Ortodoxa il pomeneste si pe Sfântul Mucenic Petru, episcopul Alexandriei. Acesta a păstorit în timpul persecuției împotriva creștinilor ordonate de Dioclețian. Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia și Palestina, întărind pe creștini prin scrisori și rugăciune.

Ca si ceilalti mucenici si el a pătimit o moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reușit să aducă pe mulți păgâni la creștinism.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Rugăciunea Sfântului Mucenic Clement

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Clement, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostiți astăzi.

Troparul Sfântului Mucenic Clement, Episcopul Romei şi al Sfântului Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Glasul 4
"Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră."

Condacul Sfântului Mucenic Clement, Episcopul Romei şi al Sfântului Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Glasul 4
"Arătatu-Te-ai astăzi.
Ca cei ce sunteţi turnuri neclintite şi Dumnezeieşti ale Bisericii, stâlpi de Dumnezeu însufleţiţi şi puternici ai dreptei credinţe, Sfinţilor Clement şi Petru, Prealăudaţilor, ocrotiţi pe toţi cu mijlocirile voastre!"

Citeste si: Rugaciunea grabnic ajutatoare catre Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, care se rosteste la vreme de necazuri sufletesti si trupesti!

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?