Calendar Ortodox 25 ianuarie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini. Cui să spui ''La mulți ani!''

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 21:10
Calendar Ortodox 25 ianuarie 2021

Pe 25 ianuarie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, iar în casele foarte multor români este petrecere și asta pentru că în această zi își sărbătoresc onomastica.

În această zi credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului. Sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce neagră și specificația „dezlegare la ulei și vin”.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Sfântul Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului

În ziua de 25 ianuarie este prăznuit Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți și învățători ai Bisericii.

Cuvântătorul de Dumnezeu, Grigorie Teologul, a trăit pe vremea împărăţiei lui Valens şi a lui Teodosie cel Mare. Patria lui pământească a fost Capadochia Secunda, iar patria cerească, Ierusalimul cel de sus.

Grigorie şi Nona, părinţii lui Grigorie Teologul, erau de neam bun şi drepţi. Înainte, pentru că nu aveau destule cunoștințe, părinții lui Grigorie se închinau la idoli. Însă, după ce s-a născut marele Grigorie, părinţii lui au primit Botezul prin apă şi prin Duh, iar tatăl sfântului a ajuns îndrumător adevărat şi arhiereu al cetăţii Nazianz.

Sfântul Grigorie a studiat la Atena, unde a stat 10 ani. În timpul studiilor se împrietenește cu Sfântul Vasile cel Mare.

În jurul anului 357 părăsește Atena și revine acasă. Primește taina Sfântului Botez și invitația Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înfiinţase pe malul râului Iris în Pont. În timpul șederii sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei.

Se reîntoarce acasă pentru a-l sprijini pe tatăl său în activitatea sa pastorală. Ajuns acasă, este hirotonit preot de către tatăl sau, împotriva voinței sale.

Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Sfântul Grigorie a fost preot

Grigorie a trăit câţiva ani în pustiu. A fost preot în Nazianz, a îmbrăcat în strălucire ortodoxă amvonul bisericuţei Sfânta Anastasia din Constantinopol, pe când ereticii arieni erau puternici în cetate.

A ajuns patriarh şi întâistătător al soborului al doilea de la Constantinopol, din anul 381. Dar când era pe culmea faimei lumeşti, Grigorie, care iubea liniştea şi gândirea la cele înalte, a părăsit cetatea şi scaunul patriarhal şi s-a aşezat în satul Arianz din Capadochia, unde mai apoi, în linişte, a trecut către Domnul. Vestite sunt scrierile lui, mai ales cele cinci cuvântări teologice, în care lămureşte taina cea adâncă a Sfintei Treimi, potrivit calendar-ortodox.ro.

Grigorie a scris multe scrieri; a scris versuri şi a întocmit Filocalia împreună cu sfântul Vasile. Pentru gândirea lui adâncă, biserica l-a numit cuvântător de Dumnezeu. Şi era sfântul Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu, la stat, om de mijloc; cu faţa galbenă, dar veselă; cu nările late, cu sprâncenele drepte; căutătura blândă, cu ochiul drept mai mâhnit căci avea un semn de lovitură pe pleoapă. Barba lui nu era lungă, dar destul de deasă şi cam galbenă pe margine; cu părul alb, pleşuv.

Moaştele lui au fost aduse din Nazianzul Capadociei, în biserica Sfinţilor Apostoli, de iubitorul de Hristos şi preacucernicul împărat Constantin Porfirogenetul.

În ziua de 25 ianuarie, pentru că o mulțime de români poartă numele Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, își sărbătoresc ziua de nume.  Sfântul Grigorie nu este prăznuit doar pe 25 ianuarie, acesta este sărbătorit și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Sfântul Grigorie Teologul. Rugăciune pentru liniștea sufletească

"Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea.

Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit.

Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.

Citeste si: Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021

Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.

Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.

Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii."