Calendar ortodox 25 octombrie 2022: Cine își sărbătorește marți ziua de nume? Rugăciune ajutătoare la vreme de mare întristare

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 24 oct 2022, 15:58

 Sărbătoare calendar ortodox 25 octombrie 2022

Sursa: Pinterest

Ce sărbătoare este marți? Potrivit calendar ortodox 25 octombrie 2022, este ziua onomastică a tuturor celor ce poartă acest nume sfânt.

Marți e zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Potrivit calendar ortodox 25 octombrie 2022, Sfinții Mucenici Marcian și Martirie sunt pomeniți în această zi.

Toți cei care poartă numele acestor sfinți, dar și derivate ale acestora, ca de exemplu  Marcu, Marcel, Marcela, Mărcuța, Marcian, Marciana, își serbează marți ziua onomastică.

Rugăciune ajutătoare la vreme de mare întristare pe care este bine să o rostească marți toți credincioșii! 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Calendar ortodox 25 octombrie 2022 

Calendar ortodox 25 octombrie 2022. Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, sărbătoarea zilei de marți.

Sfinții Marcian și Martirie au trăit la Constantinopol,  în vremea împăratul Constanțiu al II-lea (337-361), care a susținut arianismul. Aceștia erau de origine nobilă și iubiți de toți pentru buna lor viață și credință.

Pentru aceste calități, Sfinții Marcian și Martirie  au fost aleși să fie secretarii arhiepiscopului Pavel Mărturisitorul al Constantinopolului între următoarele perioade: 337-339, 341-342, 346-351.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când sfântul Pavel Mărturisitorul a fost exilat de împăratul Constanțiu în Armenia, Marcian și Martirie au continuat să mărturisească credința ortodoxă în fața poporului, fără să se teamă nici de moarte și nici de exil. Pentru aceasta au fost tăiați cu sabia și îngropați la poarta Constantinopolului, ce se numea Milandisia, la locul Devterului.

Mai târziu, după ce a revenit pacea în Biserică, sfântul Ioan Gură de Aur a ridicat pe locul mormântului lor o biserică în cinstea lor, potrivit orthodoxwiki.org.  

Calendar creștin 25 octombrie 2022. Viața Sf Mc Marcian și Martirie

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, pomeniți în calendarul ortodox la data de 25 octombrie 2022,  au slujit pe lângă pomenitul sfânt mărturisitor și patriarh Pavel. Marcian era citeț și Martirie era ipodiacon. Amândoi erau care scriau toate învățăturile și faptele patriarhului lor, prin care întăreau dreapta credință.

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie erau mari propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu și slujitori ai Bisericii, pe care o apărau ca două paveze împotriva ereziilor, pentru că Domnul le-a dat lor înțelepciune, precum și

credincioșilor lor ucenici, împotriva căreia arienii, care îi prigoneau, nu puteau să se împotrivească, nici să răspundă.

După izgonirea și moartea Sfântului Pavel, începătorii de eresuri au îndreptat otrava lor asupra celor doi ucenici ai săi, Marcian și Martirie. Mai întâi, ca un cărbune de foc în cenușă, ascundeau mânia lor în vicleșug și se sileau cu meșteșugită înșelăciune să-i întoarcă de la dreapta credință la păgânătatea lor, dându-le mult aur plăcuților lui Dumnezeu și făgăduindu-le să le mijlocească de la împărat mari daruri, să-i ridice la scaune arhierești și să-i facă stăpâni peste multe averi, numai să

primească credința lor cea rătăcită.

Dar Marcian și Martirie, nesocotind toate acestea, n-au primit aurul, nici cinstea făgăduită lor, și au râs de acest vicleșug, voind mai bine să rabde ocară, necinste, chinuri și moarte pentru dreapta credință, decât, viețuind în eresuri, să aibă bogăție, slavă și cinste, scrie pravila.ro 

Rugăciunea Sf Marcian și Martirie, pomeniți în calendar ortodox 25 octombrie 2022 

„Pe voievozii cei tari, pe cele trei părți ale sufletului, îneacă-i rogu-mă, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, întru adâncul nepătimirii; pentru că Ție, ca într-o alăută, prin omorârea trupului, să-Ți cânt cântare de biruință. Cu totul luminându-vă cu Lumina Sfintei Treimi întotdeauna, ați ajuns a fi luminători neînșelați, Sfinților.

Pentru aceasta, cu credință săvârșind astăzi prăznuirea voastră cea strălucită, luminat ne veselim. Dorind pătimitorilor, a vedea pe Cuvântul Cel Ce a Strălucit din Fecioară pe pământ, mărturisindu-L pe El de o Ființă cu Tatăl, ați răbdat moarte silnică, cu cuget bine întărit. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Arătându-vă următori și ucenici Înțeleptului Apostol Pavel, grăitorilor de Dumnezeu, ați propovăduit pe Fiul întocmai de o cinste cu Tatăl.

Pentru aceasta, fiind tăiați cu sabia, Sfinților Mucenici Marcian și Martirie, ați sfințit pământul cu vărsarea sângelui vostru, răbdătorilor de chinuri. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Zămislind pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, L-ai Întrupat, Precurată, făcându-Se Om pentru mila cea nespusă. Pentru aceasta închinându-ne Lui, cu dreaptă credință te mărim pe tine, Ceea ce ești Pricina Îndumnezeirii tuturor. Amin„