CALENDAR ORTODOX 25 SEPTEMBRIE 2021. Ce NU este bine să faci în această zi

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 02 aug 2022, 17:20

CALENDAR ORTODOX 25 SEPTEMBRIE 2021. Ce sfinți prăznuim astăzi

Sursa: doxologia.ro - colaj KANAL D

În fiecare an, pe 25 septembrie, sunt pomeniți Sfânta Cuvioasă Eufrosina și Sfântul Serghie de Radonej.

În fiecare an, pe 25 septembrie, sunt pomeniți Sfânta Cuvioasă Eufrosina și Sfântul Serghie de Radonej.

CALENDAR ORTODOX 25 SEPTEMBRIE 2021

Sfânta Eufrosina era fiica unui creștin bogat din Alexandria, Pafnutie. Aceasta a trăit în timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450). Pentru a-I testa credința în El, soția lui Pafnutie moare, apoi Sfânta Eufrosina dispare de acasă la vârsta de 18 ani.

Pafnutie a revăzut-o pe Sfânta Eufrosina după 33 de ani, iar el s-a rugat încontinuu la Dumnezeu până a venit această zi, cerându-I să-l lase să-și mai vadă fata măcar o dată înainte să moară. Sfânta Eufrosina intrase în mănăstire cu o identitate falsă, spunându-și fratele Smaragd și plecând de lângă tatăl și logodnicul ei.

Înainte să se stingă din viață, Pafnutie era la mănăstirea unde fata sa își petrecea viața și, auzind despre fratele Smaragd că este pe moarte, s-a dus la el pentru a-i alina durerea.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021

Astfel, găsindu-l pe tatăl ei, Sfânta Eufrosina și-a arătat adevărata sa față, după care și-a dat sufletul în mâinile Domnului Dumnezeu. Pafnutie a rămas în aceeași chilie timp de încă 10 ani, după care s-a stins și el din viață.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pafnutie Egipteanul s-a născut în Alexandria într-o familie înstărită. Până la vârsta de 20 de ani a trăit în destrăbălare și desfrânare, până când l-a întâlnit pe preotul Macrin, care i-a povățuit despre credința și învățătura Lui Dumnezeu.

Pafnutie și-a vândut averea și a dat totul oamenilor sărmani, după care a intrat în Mănăstirea Antinoe, unde a ajuns stareț, apoi Episcop al Tebaidei. A participat la Sinodul de la Tir din anul 335 alături de Sfântul Atanasie cel Mare pentru a apăra credința ortodoxă de la Sinodul I ecumenic de la Niceea împotriva ereziei ariene.

Rugăciune pentru Sfânta Eufrosina

„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău”.

Viața Sfântului Serghie de la Radonej

Sfântul Serghie de la Radonej s-a născut în localitatea Rostov. Părinții lui, Kiril și Maria, erau oameni credincioși. După ce s-au mutat în Radonej, părinții Sfântului Serghie au trecut la dreapta Domnului, iar el a dat averea oamenilor sărmani și s-a retras în sihăstrie.

Călugărul Mitrofan l-a luat sub aripa lui pe Sfântul Serghie de la Radonej la vârsta de 23 de ani.

Mai târziu, Episcopul Teognost i-a dat voie Sfântului Serghie să construiască o mănăstire numită „Sfânta Treime” în locul unde își făcuse chilie.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce să faci și ce să NU faci în această zi

După ceva timp, acesta a ajuns Episcop, după plecarea dintre cei vii a  Episcopului Teognost. Astfel, a avut onoarea să o vadă pe Maica Domnului împreună cu Sfinții Apostoli Petru și Ioan în timp ce se afla la rugăciune. A trecut la dreapta Domnului la vârsta de 78 de ani.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.