Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Sf Dimitrie Izvorâtorul de mir, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Rugăciunea care alungă toate necazurile, neputințele și supărarea

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 24 iul 2023, 02:30

Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit miercuri, potrivit calendar ortodox 26 octombrie 2022. Sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin.

Sf Dimitrie Izvorâtorul de mir, mare sfânt mucenic, este prăznuit miercuri în calendar ortodox 25 octombrie 2022. Hagiografia tradițională spune că  Sfântul Dimitrie   sau  Dumitru  a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine sub conducerea împăratului Dioclețian.

Marele Mucenic Dumitru, sărbătorit în fiecare an la data de 26 octombrie, potrivit calendarului ortodox, este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică.

Rugăciunea închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă toate necazurile, neputințele și supărarea! 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Calendar ortodox 26 octombrie 2022 

Sfântul și marele mucenic  Dimitrie Izvorâtorul de Mir (sau Sfântul Dumitru), unul din marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an, la data de 26 octombrie 2022.

Sărbătoarea Sf Mc Dumitru este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin, iar la această dată nunțile sunt interzise.

Sfântul Dimitrie a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284–305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.

Încă din tinerețe, Dimitrie a devenit strateg și specialist în arta militară, așa încât în ciuda vârstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius,Cezarul Greciei și al Macedoniei.

Biruitor în războiul contra sciților, în drum spre Roma, Cezarul Galerius (care tocmai fusese proclamat  August   pentru partea răsăriteană a Imperiului Roman) s-a oprit la Tesalonic pentru a fi aclamat de popor și a sacrifica zeilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Câțiva păgâni invidioși din oraș au profitat de această ocazie pentru a se plânge împăratului și a-l denunța pe Dimitrie că este creștin.

Mânia împăratului a devenit repede furie, când a aflat că Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar și predica public credința creștină. 

Citeste si: Rugăciunea puternică și făcătoare de minuni către Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Când trebuie rostită de credincioși

Calendar ortodox 26 octombrie 2022. Moartea Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir 

Potrivit orthodoxwiki.org, Cezarul Galerius a poruncit ca Sf Dimitrie să fie prins și să fie pus într-o temniță umedă din subsolul unei băi publice.

Și lăudându-se împăratul cu un om al lui ce-l chema Lie și îndemnând pe oamenii cetății sa iasă să se lupte cu el – căci întrecea acesta pe toți cei de vârsta lui la mărimea trupului și la putere –, un oarecare tânăr creștin, pe nume Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniță, îi zise:

Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie. Roagă-te pentru mine”.

Iar sfântul însemnându-l la frunte cu semnul crucii, îi zise: „ Și pe Lie vei birui și pentru Hristos vei mărturisi”. Deci luând Nestor îndrăzneală din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie și-i puse semeția lui jos, omorându-l. De care lucru împăratul rușinându-se, s-a mâhnit și s-a mâniat.

Și fiindcă s-a aflat că Sfântul Dimitrie a îndemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostași și le-a poruncit să-l străpungă cu sulițele pe sfântul în temniță, pentru că a fost pricina morții lui Lie. Și făcându-se aceasta, îndată marele Dimitrie și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni și uimitoare tămăduiri. Apoi, din porunca împăratului s-a tăiat și capul lui Nestor. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 26 octombrie. Rugăciune Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul Lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin.

Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurința și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câștiga fericirea veșnică. Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cantând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: "Aleluia."

Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvintează-mă și pe mine, ca să ma pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Da-mi și mie harul să fiu în viata o plăcuta mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda și rugăciunea mea. Amin. 

Sursă: pravila.ro