În fiecare an, pe 26 septembrie, sunt sărbătoriți Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și Sfântul Ioan Evanghelistul.
CALENDAR ORTODOX 26 SEPTEMBRIE. Sfântul Neagoe Basarab
Sfântul Neagoe Basarab este prăznuit, în fiecare an, pe data de 26 septembrie.
Sfințirea acestuia a fost făcută în București de către Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir pe data de 26 octombrie.
Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Țării Românești în perioada 1512- 1521. Acesta a fost înmormântat la Curtea de Argeș, pe piatra de mormant fiind scrise următoarele: „ A răposat robul lui Dumnezeu Neagoe Voievod și Domn în toată Țara Românească și a părților dunărene, în luna lui septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit nouă ani și jumătate.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Gavriil Protul, patriarhul Constantinopolului, a spus despre Sfântul Neagoe Basarab următoare: "Ce vom spune despre lucrurile și mânăstirile pe care le-au miluit?... Și în toate laturile de la Răsărit până la Apus și de la Amiază-zi până la Amiază-noapte, toate sfintele biserici le hrănea și cu multă mila pretutindeni da. Si nu numai creștinilor fu bun, ci și păgânilor, și fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care strălucește soarele Său și ploaia și peste cei buni, și peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie".
Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021
În lucrarea scrisă de Gavriil Protul, se menționează că Sfântul Neagoe Basarab l-a avut profesor și duhovnic pe Sfântul Nifon: "Iar fericitul Nifon îl întărea în învățăturile sale".
Sfântul Neagoe Basarab a investit mult în mânăstirile ortodoxe de la Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim și Țara Românească. A fost întemeietorul a multor biserici din țară și a scris una dintre cele mai antice capodopere ale literaturii românești, și anume "Invățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", o scriere creștin-ortodoxă.