Sfântul Fanurie este sărbătorit pe 27 august. Sfântul Fanurie s-a născut în Insula Rodos din Grecia, dar nu se știe data exactă a nașterii sale. Sfântul Fanurie avea doisprezece frați, el fiind cel mai mare. După ce tatăl său a murit, mama lui a ajuns să cânte și să joace prin diverse locuri, ducând o viață păcătoasă. Când Fanurie a aflat despre acest lucru, a fugit în pustiu.
CALENDAR ORTODOX 27 AUGUST
Fanurie a revenit în pustietate și a dus o viață grea, mâncând o dată la trei zile. Prin rugăciune a adus vindecat surzii, orbii, i-a botezat și i-a învățat adevărata credință. Chiar dacă a făcut atâtea minuni, a fost nevoit să plece din cetate din cauza oamenilor răi. Aceștia spuneau că minunile făcute de Sfântul Fanurie nu sunt făcute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al necuratului. Fanurie ajunge în Egipt și o readuce la viață pe fiica regelui.
După săvârșirea acestei minuni, împăratul și slujitorii săi s-au botezat.Citeste si: Când începe anul nou bisericesc 2021? Tradiții și superstiții de care să ții cont în această zi
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
CALENDAR ORTODOX 27 AUGUST
După ceva timp, vrăjitorii din Egipt s-au întors împotriva lui Fanurie și l-au supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, a fost bătut cu pietre, după care i s-a tăiat capul.
Moaștele Sfântului Fanurie au fost găsite de câțiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peșteră. Lângă moaștele sale, au găsit și o piele de animal pe care era povestită viața Sfântului Fanurie.
Exista obiceiul ca în ziua cinstirii Sfântului Fanurie să se împartă turte oamenilor sărmani, cu scopul de a aminti de turtele lui Fanurie prin care făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale. Numele Fanurie, în limba greacă, înseamnă "cel ce arată" și din acest motiv este considerat a fi protectorul celor care au pierdut lucruri și persoana care îți descoperă calea de urmat în vreme de îndoială.
Tot pe 27 august, Biserica îi sărbătorește pe Sfântul Cuvios Pimen, Sfânta Muceniță Eutalia, și Sfântul Cuvios Liberiu, Sfântul Cuvios Osie, botezul famenului etiopian, săvârșit de Sfântul Filip și Sfânta Antuza cea Nouă.