Calendar Ortodox 28 ianuarie: Sărbătoare mare sâmbătă! Rugăciune ajutătoare la vreme de boală și necaz

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 27 oct 2023, 04:45

Sărbătoare sâmbătă în calendarul ortodox

Sursa: PixaBay

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Sfântul Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari imnografi ai Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit sâmbătă, 28 ianuarie 2023.

Calendar Ortodox 28 ianuarie 2023. Biserica Ortodoxă îl pomenește în fiecare an pe 28 ianuarie pe Sfântul Cuvios Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari imnografi. Rugăciunea Sf. Efrem Sirul reprezintă chintesența vieții noastre spirituale, spunea Părintele Mitropolit Nifon.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul pe care este bine să o rostească sâmbătă toți credincioșii! 

Citește și: Când trece România la ora de vară 2023: Data la care se schimbă ora

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Sfântul Efrem Sirul 

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Sfântul Efrem Sirul  a fost un prolific scriitor de imnuri și teolog din secolul al IV-lea, cunoscut și ca „Harpa Duhului” sau „Stâlpul Bisericii”. 

Efrem s-a născut în jurul anului 306, în orașul Nisibe (actualul Nusaybin, la granița cu Siria). Dovezi cuprinse în imnografia sa sugerează că ambii săi părinți făceau parte din comunitatea creștină.

În Nisibe în zilele lui Efrem erau vorbite numeroase limbi, îndeosebi dialecte ale aramaicii, însă comunitatea creștină folosea dialectul siriac. Numeroase religii păgâne, iudaismul și grupările creștine timpurii erau prezente în acea perioadă în această zonă, fiind vremuri de puternice tensiuni religioase și politice. Împăratul roman Dioclețian semnase un tratat cu omologul său persan, Nerses în 298 care trecuse Nisibis în mâinile romanilor. Persecuțiile sălbatice ale lui Dioclețian sunt o parte importantă a moștenirii bisericii Nisibene din perioada creșterii lui Efrem, scrie pravila.ro

Cu toate că Sfântul Efrem nu a fost călugăr, este știut că a practicat o viață ascetică severă, crescând permanent în sfințenie. În vremea sa, monahismul era la începuturile sale în Egipt. Se pare că făcea parte dintr-o comunitate urbană, strâns unită, de creștini care „conveniseră” împreună să slujească și să se abțină de la relații intime. 

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Rugăciunea Sf Efrem Sirul 

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…

Sursă: doxologia.ro