Crestinii ortodocsi ii cinstesc sambata, 28 noiembrie, pe Sfântul Ștefan cel Nou și pe Sfântul Mucenic Irinarh. Aceste doua praznice nu sunt trecute cu cruce rosie sau neagra în calendarul ortodox, insa Biserica Ortodoxă amintește că aflandu-ne in Postul Craciunului si fiind maine o zi de sambata, credincioșii, au dezlegare la peste, asa cum este de altfel, in fiecare sambata si duminica de pe parcursul acestei perioade de post pana la sarbatoarea Nasterii Domnului, din 25 decembrie.
Cine a fost Sfantul Stefan cel Nou
Credinciosii nu trebuie sa il confunde pe Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou, care este pomenit în calendarul ortodox pe 28 noiembrie, cu Sfântul Mucenic Ștefan este cinstit după Crăciun, pe 27 decembrie.
Astfel, pe data de 28 noiembrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Ștefan cel Nou, care s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Constantinopol.
Odata devenit calugar, Sfântul Ștefan cel Nou s-a zbatut neincetat pentru a propovadui credinta in Hristos si s-a luptat enorm împotriva celor care declarau icoana drept idol. In perioada în care domnea împăratul Constantin Copronim (741-775) creștinii erau persecutați pentru că cinsteau sfintele icoane.
Sfântul Ștefan cel Nou a plecat de la manăstire pentru a se muta într-o chilie, mica si friguroasa, unde a petrecut multi ani.
La un moment dat, Impăratul Constantin Copronim a ordonat închiderea lui Ștefan cel Nou într-un loc unde se aflau alți 342 de monarhi cărora le lipseau diferite părți ale corpului: urechi, nas, ochi sau mâini. Pentru că nu s-a lepădat de credința crestina, Sfântul Ștefan a fost ucis in chinuri grele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cine își sărbătorește numele de Sfantul Ștefan cel Nou
Numele Ştefan provine de la grecescul Stephanos şi se traduce prin termenii “coroană, ghirlandă, cunună” – semnele cu care erau răsplătiţi toţi cei care se întorceau victorioşi din luptă.
Nume derivate sărbătorite de Sfântul Ștefan: Ștefana, Ștefănuț,Stefanela, Stefanita, Ștefănică, Stefanos, Stefania, Stefanida, Stefanel, Steful, Steflea, Fanica, Fanel, Fane, Fanache, Fana
Tot pe data de 28 noiembrie se face si pomenirea: Sfantului Mucenic Irinarh, dar si a Sfinților Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane si a Sfinților Mucenici Timotei și Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor și Nichifor,Vasile și Toma,Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie și Etimasie.
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020