Calendar Ortodox 29 iunie 2023: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoare cu cruce roșie azi. Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Sânpetru

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 mar 2024, 05:30

Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Sânpetru

Sursa: Basilica.ro

Calendar Ortodox 29 iunie 2023. Sf Petru și Pavel, sărbătoare cu cruce roșie pe data de 29 iunie.

Calendar Ortodox 29 iunie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În tradiția populară, sărbătoarea Sf Petru și Pavel 2023 poartă denumirea de Moșii de Sânpetru, iar creștinii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Calendar ortodox 29 iunie: Sf Petru și Pavel 2023

Sărbătoare 29 iunie. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numiți și căpeteniile apostolilor și stâlpii cei neclintiți ai Bisericii lui Hristos, sunt prăznuiți pe 29 iunie în

calendarul ortodox.

Sfântul Petru Petru din Betsaida, Galilea. Era fiul lui Iona și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat. Era de meserie pescar, neînvățat și sărac. Numele său din părinți era Simon.

Era căsătorit, dar nu se știe dacă a avut copii. Numele de Petru l-a primit de la însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a uitat la el și i-a spus „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa (care, tălmăcit, însemnează Petru)”.

(Ioan 1, 42). 

Sfântul Pavel a fost bărbat învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa.

Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei.

Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea în care trăise până atunci.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine şi, sub noul nume de Pavel, a fost unul dintre cei mai mari Apostoli ai lui Hristos.

El a dus Evanghelia, adică vestea cea bună a Domnului, printre popoarele păgâne, binevestind în multe locuri din Răsărit, trecând prin Grecia, la Atena, la Corint, în Asia Mică şi în Macedonia şi ajungând până la Roma.

Citește și: Sf. Petru și Pavel 2023: Cine își sărbătorește onomastica pe 29 iunie?

Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Sânpetru

Data de 29 iunie, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, mai este cunoscută în tradiția populară ca Moșii de Sânpetru. În această zi, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morți să aibă ce bea pe lumea cealaltă.

De Sf Petru și Pavel, femeile dau de pomană și vase cu vin, lapte şi mâncare gătită, iar la biserică se duc  mere, colivă, colaci i puțină miere în faguri.

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. 

Sf Petru și Pavel 2023. Sărbătoare cu cruce roșie

Rugăciunea către Sf Apostoli Petru și Pavel pe care este bine să o rostești pe 29 iunie

Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. 

Citește și: Ce se mănâncă de Sf. Petru și Pavel: Tradiții și obiceiuri românești

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”.