Creștinii ortodocși sărbătoresc un moment important, astăzi, 3 decembrie, în timpul Postului Crăciunului. Potrivit calendarului ortodox, este o mare sărbătoare, cu dezlegare la pește pentru cei care postesc. Doi sfinți importanți sunt celebrați în această zi, Sfantul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani si Sfantul Prooroc Sofonie.
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani
Despre Sfantul Gheorghe de la Cernica se stie faptul ca s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului.
Sfantul Gheorghe ajunge mai intai ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 se muta va impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu.
Dupa alti patru ani petrecuti la Muntele Athos, Sfantul Gheorghe revine in Moldova, la Manastirea Secu si apoi la Manastirea Neamt, ulterior ajunge in Tara Romaneasca, insa are de gand sa revina in Muntele Athos. Dar este convins de catre Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa mearga la schitul Cernica, unde va organiza o manastire deosebita, dupa asemanarea celor de la Muntelui Athos. Peste cativa ani devine si staret al manastirii Caldarusani, conducand ambele manastiri din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis si approbat in anul 2005 propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (hotarand ca zi de praznuire data de 3 decembrie).
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Astazi, 3 decembrie, Biserica ortodoxa romana a incuviintat sa fie zi de dezlegare la peste pentru toti credinciosii crestin-ortodocsi care au ales sa posteasca in aceasta perioada a Postului Craciunului.
Sfantul Sofonie
Despre Sfantul Sofonie, Biserica crestin-ortodoxa a consemnat faptul ca provenea din muntele Savarata, din vremea neamului lui Simeon. Stramosii sai au fost Amoria si Ezechia. Sfantul Sofonie a propovaduit in lucrarile sale despre daramarea si pustiirea Ierusalimului, despre imprastierea iudeilor, despre venirea lui Hristos si despre intoarcerea neamurilor catre Hristos.
Sfântul Sofonie provenea din muntele Savarata, din seminţia lui Simeon. Se spune ca acesta a fost văzător cu Duhul şi cunoscător al tainelor lui Dumnezeu (dupa cum explica si numele lui). El a prorocit despre dărâmarea şi pustiirea Ierusalimului, despre împrăştierea iudeilor şi despre venirea lui Hristos, iar după aceea, despre întoarcerea neamurilor către Hristos; apoi a trecut la cele vesnice. Biserca crestina mai consemneaza si faptul ca Sfântul Sofonie se asemana la chip cu Sfântul Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, având barbă mică şi era rotund la faţă.
Citeste si: Postul Crăciunului 2020. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020