Calendar Ortodox 3 martie 2021. Ce mari Sfinti sunt praznuiti! Iata ce rugaciune folositoare pot rosti credinciosii in aceasta zi!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 02 mar 2021, 16:18
Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc sunt praznuiti in fiecare an pe data de 3 martie, in calendarul ortodox.

Calendar Ortodox 3 martie 2021. In aceasta zi de miercuri, 3 martie, creștinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc.

Potrivit Calendarului Ortodox pentru 2021 , in fiecare an, pe data de 3 martie, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc.

Cu aproape doua saptamani inainte de inceputul Postului Sfintelor Pasti, din 15 martie, credinciosii ortodocsi postesc in aceasta zi de miercuri, 3 martie, la fel si vineri, 5 martie. Urmand ca saptamana 8-14 martie, acestia sa aibe dezlegare la oua lapte si branza in zilele de miercuri si vineri.

Cine au fost Sfintii Eutropiu, Cleonic si Vasilisc

Dupa ce, marti, 2 martie, crestinii ortodocsi l-au praznuit pe Sfantul Teodot, episcopul Cirenei, miercuri, 3 martie, credincioșii au un alt motiv de mare sarbatoare crestina si anume, praznuirea Sfintilor Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc. De asemenea credinciosii care ii aduc Slava lui Dumnezeu, pot inchina in aceasta zi, o rugaciune speciala catre cei Sfiniti Mucenici, grabnic ajutatoare la vreme de necaz sau atunci cand se simt nedreptatiti in viata lor de zi cu zi.

Cei trei Sfinti Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc au fost prieteni ce au trait intru credinta crestina, slavindu-l pe Hristos. Acestia si-au dat viata pentru crestinism, devenind Sfinti martiri, care au fost ucisi in cetatea Amasiei, la inceputul celui de-al patrulea secol.
Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc au fost de profesie militari si rude ale Sfantului Teodor Tiron, care a fost martirizat cu putin timp inaintea lor, in vremea imparatului persecutor Maximian Galerius.

Sfintii Eutropiu, Cleonic și Vasilisc au fost crestini pe ascuns, ferindu-se de persecutia imparatului roman de la acea vreme. Insa acestia au fost descoperiti si intemnitati, pentru ca nu au renuntat la credinta lor in Iisus Hristos. Cei trei soldati crestini nu au acceptat sub nicio forma sa renunte la credinta lor in Dumnezeu, in ciuda faptului ca cei din armata romana au incerca in diferite moduri sa induplece prin viclenii, amenintari si chiar chinuri groaznice, pe durata in care au fost inchisi.

Insa Sfintii Eutropiu, Cleonic și Vasilisc au rezistat in continuare in temnita, unde erau sprijiniti si incurajati permanent de Dumnezeu. Astfel suferinta celor trei nu era fara rost, ci pentru a dainui peste vremuri, pentru a ramane un mare si puternic exemplu de credinta adevarata in Hristos.

"Ajuta-ne, Doamne sa putem indura aceste rani pentru cununa muceniciei, asa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tau, Teodor",

se ruga Sfantul Eutropiu cu staruinta si credinta in Dumnezeu, in timpul persecutarilor suferite in temnita.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru ca n-au renuntat la credinta crestina, Sfintii Eutropiu, Cleonic și Vasilisc au fost torturati cu cruzime. In dimineata zilei de 3 martie Eutropiu si Cleonic au fost condamnati la moarte prin rastignire, in orasul Pontine Amasea (Asia Mica), in anul 308, iar Vasilisc a mai ramas inchis in temnita, urmand ca dupa o vreme, sa fie dus in cetatea Komana, unde a fost executat prin taierea capului. Crestinii din acea cetate i-au luat sfantul trup si l-au ingropat.

Troparul Sfintilor Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc

In data de 3 martie, cu ocazia pomenirii Sfintilor Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, credinciosii ortodocsi care se afla la vreme de necaz sau se simt nedreptati pot inchina o rugaciune grabnic folositoare, iar puterile tamaduitoare ale celor trei mari Sfinti martiri le va veni in ajutor.

"Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avnd puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate, trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.", potrivit crestinortodox.ro 

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Citeste si: Când se pot face nunți în 2021. Calendarul sărbătorilor și al zilelor de post