În fiecare an, pe data de 30 decembrie, Calendarul Ortodox Român le prăznuieşte pe Sfânta Muceniță Anisia şi pe Cuvioasa Teodora din Cezareea.
Cine a fost Sfânta Muceniță Anisia
Anisia s-a născut în Tesalonic si a trăit pe vremea împăratului Maximian, din părinţi nobili şi bogaţi, persoane extrem de credincioase. Dupa moartea acestora, muceniţa a dus o viata singuratică, fiind pe placul bunului Dumnezeu pentru viaţa şi faptele pe care le-a facut de-a lungul vieţii sale.
În acea perioadă, împăratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creştini oriunde îi va afla, fără nici o judecată şi nici o sentinţă.
Cine a fost Cuvioasa Teodora din Cezareea
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cuvioasa Teodora din Cezareea a dus o viaţă de pustnic în Mănăstirea Sfintei Ana, care purta numele de Reghidion. Aceasta trăi pe vremea împăratului Leon, tatăl lui Constantin Copronim, şi era de neam cinstit şi strălucit.
O foarte lungă perioadă mama acesteia îşi plânge sterpăciunea, rugându-se neîncetat la bunul Dumnezeu şi la Născătoarea de Dumnezeu Fecioara pentru a-i dărui un copil. Primi har dumnezeiesc din cer prin mijlocirea Sfintei şi dreptei Ana, mama Fecioarei Maria.
Astfel, o lua cu sila din mănăstire şi o obligă să meargă la Constantinopol, unde se făcu nunta şi i se pregăti camera de nuntă.
Aceste lucruri le plănui Leon, însă Dumnezeu a păzit-o şi a păstrat-o nepângărită. De nicăieri, sciţii pornesc război împotriva Imperiului Apusean, motiv pentru care mirele este trimis să lupte împotriva barbarilor. Însa acesta căzu primul în luptă. Când pura şi curata Teodora află, luă din palat aur, argint, mărgăritare şi se urcă în corabie şi se întoarse la mănăstire, mulţumind bunului Dumnezeu că a eliberat-o. Când regele află de fuga Teodorei, cel de-al doilea fiu al regelui merge la mănăstirem unde o găseste tunsă pe calugăriţă şi îmbrăcată în straie zdrenţuite. Dumnezeu, purtându-i de grijă, o ajută ca fiul regelui să o lase în pace. Aşadar, Cuvioasa Teodora putu trăi în tihnă şi slobozenie deplină. Continuă să ducă o viaţă modestă, mâncând doar o bucată de pâine o dată la două-trei zile. Purta o singură haină, făcută din păr. După mulţi ani în care straluci cu o sumedenie de virtuţi, se mută la Domnul, scrie calendarulortodox.ro.Citeste si: Incredibil: Ce este interzis să faci în noaptea de Revelion și în prima zi a anului
Citeste si: Rugăciune de Revelion. Se spune că face minuni și aduce prosperitate în noul an