Calendar ortodox 30 ianuarie. Ce nu ai voie sa faci azi, in zi de mare sarbatoare

Author: L.S.
Actualizat: 30 ian 2020, 09:02

Sfinții Trei Ierarhi au urcat pe înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine odată cu darul ”tălmăcirii” Sfintelor Scripturi.

Încă de atunci învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre exact așa cum a fost desăvârșită de ei.

Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți la comun anual pe 30 ianuarie, iar sărbătoarea poartă denumirea de Sfinții Trei Ierarhi. Credincioșii păstrează în această zi câteva obiceiuri și tradiții pentru a le merge bine tot anul.

Cei trei ierarhi sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfinții conlucrează – cu Dumnezeu și între ei-, așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor”, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Arsenie Boca, jurnalul cutremurator al sfantului: "Aici sunt cei mai multi copii bolnavi de nervi"

Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare

În tradiția românească, în ziua de 30 ianuarie sunt mai multe lucruri pe care nu ai voie să le faci, pentru a nu îl mânia pe Dumnezeu.

Astfel, în ziua de 30 ianuarie nu se lucrează pentru că astfel oamenii vor suferi de friguri și pagubă.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Tot în această zi se dă o lumânare de pomană pentru ca întreaga viața să fie luminată. Iar gospodinele pregătesc colivă cu care merg la Biserică și apoi o împart.

Conform tradiției, grâul care a rămas neîncolțit în toamnă va începe să încolțească în această zi. Vremea începe să se schimbe și începe să se facă tot mai cald anunțând primăvara.

Persoanele care lucrează au parte de lucruri rele și strâmbarea minților.

De ziua Sfinților Trei Ierarhi se prăznuiesc sufletele morților care au murit neîmpărtășiți și nu se înstrăinează lucruri din casă.

Sărbătoarea aduce spor femeilor care vor toarce lâna peste an cu mai multă ușurință.

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

Citeste si: Mihai Eminescu, Rugaciune. Papa Ioan Paul al II-lea a rostit rugaciunea catre Maica Domnului

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.